Llojet e venave me variçe

Ekzistojnë lloje të ndryshme të venave me variçe, por në jetën e përditshme, kjo sëmundje zakonisht kuptohet si venat me variçe të ekstremiteteve të poshtme.

Venat me variçe janë një patologji e enëve venoze dhe mund të zhvillohen jo vetëm në venat e këmbëve, por edhe në organet e tjera, për shembull, nën lëkurë dhe në organet e brendshme.

Jo të gjitha llojet e kësaj sëmundjeje janë studiuar nga studiuesit mjekësorë. Në disa raste, është e pamundur të diagnostikohet në mënyrë të besueshme për shkak të pakta të pamjes simptomatike të sëmundjes.

Në varësi të shkallës së përparimit të sëmundjes, të gjitha varietetet e venave me variçe mund të ndahen në tre faza kryesore:

 • kompensim;
 • nënkompensimi;
 • dekompensimi.

Secila nga këto faza të sëmundjes ka grupin e vet të manifestimeve simptomatike.

Çfarë janë venat me variçe dhe çfarë ndikon ajo? Ekzistojnë lloje të ndryshme të këtij lloji të patologjisë. Të cilat janë të afta të prekin disa organe dhe pjesë të shtratit vaskular të trupit të njeriut

Studiuesit kanë vërtetuar me besueshmëri se ekzistojnë lloje të tilla të venave me variçe:

 1. Venat me variçe të legenit të vogël.
 2. Patologjia e enëve venoze të ezofagut.
 3. Çrregullimet e qarkullimit venoz në sistemin vaskular të mitrës.
 4. Sëmundja e sistemit të qarkullimit venoz të ekstremiteteve të poshtme.

Secila prej llojeve të mësipërme të venave me variçe prek një zonë specifike të pjesës venoze të sistemit të qarkullimit të gjakut

Venat me variçe të legenit të vogël

Simptomatologjia e këtij lloji të sëmundjes është në shumë aspekte e ngjashme me simptomatologjinë e sëmundjeve gjinekologjike. Kjo ngjashmëri në simptoma e bën të vështirë diagnostikimin, njohjen e patologjisë dhe vendosjen e një diagnoze të saktë.

Shenjat kryesore të kësaj lloj sëmundjeje janë dhimbja dhe shqetësimi në pjesën e poshtme të barkut. Forcimi i ndjesive të pakëndshme ndodh kur ushtron stres në trup ose kur një person duron një situatë stresuese.

Përveç këtyre simptomave, pacienti zhvillon probleme me aktin e urinimit dhe ndjesi të dhimbshme gjatë marrëdhënies seksuale ose menjëherë pas tij.

Gratë që vuajnë nga kjo sëmundje përjetojnë parregullsi menstruale dhe infertilitet.

Për të bërë një diagnozë të saktë përdoren lloje të ndryshme të ekzaminimit të trupit të pacientit. Provimi përdor metodat e mëposhtme:

 • ekzaminimi me ultratinguj;
 • dopplerografia;
 • ekzaminimi laparoskopik.

Shkaqet e këtij lloji të sëmundjes janë:

 1. mbipesha.
 2. Të kesh zakone të këqija.
 3. Hipodinamika.
 4. Shtatzënia.
 5. Ndodhja e kompresimit të venave të legenit nga mitra.
 6. Prania e një predispozite trashëgimore.
 7. Përdorimi i ilaçeve të caktuara në procesin e trajtimit.

Detyrat kryesore të ndërhyrjes mjekësore në trajtimin e venave me variçe të legenit janë:

 • tonifikimi i enëve venoze;
 • rritja e elasticitetit të murit vaskular;
 • parandalimi i ngecjes në shtratin vaskular të zonës së legenit.

Asistenti kryesor në trajtimin e këtij lloji të venave me variçe është mbathja me kompresion. Përveç kësaj, rekomandohet të kryeni një sërë ushtrimesh të veçanta dhe të merrni ilaçe të veçanta që ndihmojnë në normalizimin e rrjedhjes së gjakut në legenin e vogël dhe normalizimin e hormoneve të trupit.

Në fazën fillestare të zhvillimit të patologjisë, mund të përdoren metoda alternative për normalizimin e gjendjes së bashku me metodat e ilaçeve të trajtimit.

Ndër metodat më të njohura të mjekësisë tradicionale janë përdorimi i:

 1. Zierjet e bazuara në frutat e gështenjës së egër.
 2. Produkte të bazuara në zierje dhe infuzione të luleradhiqes. Calendula dhe kërpudha thupër.

Për më tepër, karrotat rekomandohen për parandalimin e sëmundjeve vaskulare. Kjo perime rrënjore rekomandohet të konsumohet si e gjallë ashtu edhe në formën e lëngut të karotës.

Llojet kryesore të venave me variçe në enët e këmbëve

Venat me variçe të këmbëve karakterizohen nga shfaqja e ndryshimeve në venat. Këto ndryshime konsistojnë në zgjerimin e enëve të gjakut dhe në rritjen e gjatësisë së tyre. Ndërsa gjatësia rritet, enët venoze formojnë lëmsh ​​dhe ngatërresa

Ekzistojnë disa lloje të venave me variçe të enëve të ekstremiteteve të poshtme - primare, dytësore, retikulare dhe të brendshme.

Forma kryesore e zgjerimit të shtratit venoz është një patologji që prek ekstremitetet e poshtme dhe, në mungesë të terapisë, çon në formimin e ulçerave trofike që nuk shërohen për një kohë të gjatë.

Forma dytësore është pasojë e përparimit të trombozës venoze ose zhvillimit të çrregullimeve të tjera vaskulare. Forma dytësore e venave me variçe quhet edhe sëmundje post-trombotike. Kjo formë e sëmundjes është progresive dhe provokon shfaqjen e stazës venoze, e cila zhvillohet më shpesh në zonën e këmbës dhe të këmbës.

Venat me variçe retikulare janë një formë e patologjisë që prek enët venoze sipërfaqësore, më të vogla. Më shpesh, kjo formë e sëmundjes zhvillohet në sipërfaqet anësore të ekstremiteteve të poshtme. Në procesin e përparimit të këtij lloji të venave me variçe, vërehet formimi i fryrjes në këmbë, gjë që çon në shfaqjen e ashpërsisë. Më shpesh, kjo formë e sëmundjes fillon të shfaqet, fillon formimi i venave të merimangës.

Arsyet për shfaqjen e venave me variçe në këmbë janë faktorët e mëposhtëm:

 • stil jetese i ulur;
 • varësia ndaj pirjes së duhanit;
 • veshur këpucë të pakëndshme;
 • mbipesha;
 • shtatzënia;
 • aktivitet i lartë fizik në gjymtyrë;
 • mosha mbi 45 vjeç;
 • çrregullime të ndryshme të proceseve të qarkullimit të gjakut.

Arsyet për zhvillimin e venave me variçe retikulare janë:

 1. Ndryshimet hormonale në trup.
 2. Sforcim i tepërt fizik në ekstremitetet e poshtme.

Për të identifikuar sëmundjen dhe për të bërë një diagnozë të saktë përdoren metoda të ndryshme diagnostike dhe ekzaminimi instrumental i trupit të pacientit.

Më shpesh, mjekët përdorin metodat e mëposhtme për ekzaminim:

 • Ultrasonografia e venave të ekstremiteteve të poshtme;
 • Venografia e kontrastit.

Në mungesë të terapisë adekuate për sëmundjen, mund të zhvillohen komplikime të rënda, të tilla si tromboflebiti, gjakderdhja venoze, uria e oksigjenit e indeve - hipoksia.

Venat me variçe të ezofagut

Kjo formë e venave me variçe është kongjenitale, por në disa raste mund të zhvillohet si përgjigje ndaj ndryshimeve patologjike që ndodhin në venën portale. Ndryshime të tilla patologjike ndodhin më shpesh si rezultat i zhvillimit të sëmundjeve të mëlçisë, si rezultat i fillimit të dështimit të zemrës dhe shqetësimeve në proceset që sigurojnë furnizimin me gjak të shpretkës.

Sëmundja mund të jetë pothuajse asimptomatike për një periudhë të gjatë kohore. Shenjat kryesore të një patologjie të tillë janë një rritje në vëllimin e barkut, ënjtje të enëve venoze në kërthizë. Humbje e menjëhershme e peshës trupore. Mpirje e shpeshtë, shenja të verdhëzës dhe ndjesi djegieje në zonën e gjoksit.

Në fazat e vona të përparimit të një çrregullimi patologjik, mund të zhvillohen ndërlikime të tilla kërcënuese për jetën si këputja e venave të ezofagut dhe shfaqja e gjakderdhjes së brendshme.

Shumë shpesh, përparimi i kësaj patologjie çon në vdekje, nëse një pacienti të tillë nuk i është siguruar kujdesi i duhur mjekësor në kohën e duhur.

Zgjedhja e llojit të kujdesit mjekësor varet nga faza e përparimit të çrregullimit patologjik dhe karakteristikat individuale të organizmit.

Kur zbulohen patologjitë e venave, përdoret trajtimi mjekësor ose kirurgjik. Zgjedhja e metodës së trajtimit kryhet nga mjeku që merr pjesë, duke marrë parasysh karakteristikat e trupit të pacientit dhe rezultatet e ekzaminimit.

Venat me variçe të mitrës

Simptomatologjia karakteristike e patologjisë përkon kryesisht me simptomat e zhvillimit të sëmundjeve gjinekologjike. Kjo e komplikon shumë diagnozën dhe përcaktimin e shkakut të vërtetë të shfaqjes së simptomave të pakëndshme.

Shenjat kryesore të një sëmundjeje të tillë janë dhimbja në bark, duke rrezatuar në rajonin e mesit dhe sakrumin. Ndjesitë e dhimbshme, si rregull, në prani të një sëmundjeje, intensifikohen gjatë dhe menjëherë pas marrëdhënies seksuale, dhe gjithashtu ka një rritje të dhimbjes pas ushtrimit të tendosjes fizike të rritur në trup.

Një shenjë e zhvillimit të venave me variçe të mitrës mund të jetë një rrjedhë e rëndë e sindromës premenstruale.

Shkaqet kryesore të fillimit të sëmundjes janë çekuilibrat hormonalë në trup (tepricë në trupin e hormonit mashkullor progesteron), përdorimi i kontraceptivëve hormonalë si kontraceptivë, aborte të shpeshta, zhvillimi i proceseve inflamatore dhe shqetësime në funksionimi i venave të vezoreve. Prania e një predispozite trashëgimore ka një ndikim të caktuar në zhvillimin e sëmundjes.

Kur zbulohet një sëmundje, përcaktohet shkalla e zhvillimit të saj dhe përshkruhet trajtimi bazuar në rezultatet e ekzaminimit. Në varësi të fazës së zhvillimit, mund të përdoren metoda të ndryshme, veprimi i të cilave ka për qëllim kryesisht normalizimin e qarkullimit venoz dhe forcimin e mureve të enëve venoze.

29.01.2021