Diagnostifikimi, fazat dhe trajtimi i venave me variçe në këmbë

Shumë njerëz nuk i marrin seriozisht shenjat e para të venave me variçe, duke e konsideruar atë vetëm si një të metë kozmetike. Në fakt, ky nuk është rasti. Sëmundja është komplekse, komplekse, mund të përkeqësojë ndjeshëm shëndetin e përgjithshëm të një personi dhe të çojë në pasoja të rrezikshme.

Përveç kësaj, ndikon negativisht në mirëqenien, performancën dhe pamjen e pacientit. Prandaj, diagnoza e hershme dhe trajtimi i duhur do të ndihmojë në parandalimin e zhvillimit të sëmundjes dhe mbrojtjen e trupit nga shumë manifestime negative të venave me variçe.

Shkaqet dhe simptomat e venave me variçe

shkaqet dhe simptomat e venave me variçe në këmbë

Një nga arsyet kryesore pse zhvillohen venat me variçe, shumica e studiuesve e konsiderojnë trashëgiminë. Nëse ka pasur raste të venave me variçe në familje, mund të argumentohet se anëtarët e familjes kanë një rrezik shumë më të lartë të sëmuren.

Rasti tjetër më i shpeshtë është rritja e ngarkesës në këmbë, duke çuar në rrjedhje të dëmtuar të gjakut dhe valvola venoze. Në rrezik janë njerëzit që janë mbipeshë, kanë një mënyrë jetese të ulur, punë të ulur ose kalojnë shumë kohë në këmbë. Duhanpirësit, njerëzit me çrregullime hormonale dhe endokrine, sëmundje të gjakut dhe tendosje të rëndë fizike janë gjithashtu në rrezik të marrin sëmundjen.

Për të identifikuar shkaqet e sëmundjes, diagnostikimi në kohë i venave me variçe në këmbë është shumë i rëndësishëm. Njerëzit me një histori familjare të sëmundjes duhet të testohen rregullisht, edhe nëse nuk ka shenja. Nëse shfaqen simptoma, kjo duhet të bëhet sa më shpejt që të jetë e mundur.

Ashtu si me sëmundjet e tjera, venat me variçe të "kapura" në fazat e hershme trajtohen shumë më me efektshmëri.

Pacienti arrin të parandalojë zhvillimin e shpejtë të sëmundjes dhe shfaqjen e nyjeve jashtëzakonisht të shëmtuara dhe shumë të dhimbshme në gjymtyrë.

Shenjat e pranisë së venave me variçe mund të jenë këto:

 • Peshë në këmbë, e cila rritet ndjeshëm pas sforcimit më të vogël, por gjithashtu mund të shfaqet në një gjendje qetësie të plotë.
 • ënjtje e pjesës së poshtme të këmbës, kyçit të këmbës dhe zgavrës.
 • Dhimbja e këmbëve, e cila manifestohet me dhimbje të shurdhër, dhimbje barku, ndjesi të "shpërthimit" të indeve nga brenda dhe djegie, sidomos pas sforcimit.
 • Shfaqja e tromboflebitit, domethënë një procesi inflamator në murin e enës së mbushur me tromb.

Me zhvillimin e sëmundjes, muret e enëve të gjakut bëhen më të gjera, të holla dhe formojnë nyje të mëdha me variçe. Ato mund të vendosen në vende të ndryshme (hemorroide janë një formë e veçantë e venave me variçe), por ato janë veçanërisht të dukshme dhe të dhimbshme në ekstremitetet e poshtme. Nëse sëmundja fillon, do të jetë e vështirë për pacientin të lëvizë, ai do të vuajë nga dhimbje të vazhdueshme, shëndeti i tij do të përkeqësohet dhe aftësia e tij e punës do të ulet.

Pa trajtim ose me zgjedhje të gabuar, venat me variçe mund të kenë një ndikim jashtëzakonisht negativ në shëndet dhe të çojnë në zhvillimin e shumë ndërlikimeve të rrezikshme.

Fazat e sëmundjes

dalja e gjakut me venat me variçe në faza të ndryshme të zhvillimit të sëmundjes

Simptomat e venave me variçe varen nga faza e sëmundjes.

Sipas standardeve ndërkombëtare, është zakon të merren parasysh 6 faza të sëmundjes:

 • Faza 0- fillimi i sëmundjes, kur vetë pacienti mund të mos dyshojë se ai tashmë është i sëmurë. Manifestimet e jashtme nuk vërehen, por një person periodikisht ankohet për dhimbje dhe peshë në këmbë, ngërçe dhe ënjtje që vijnë natën pas sforcimit më të vogël. Shenjat e sëmundjes mund të mos zbulohen edhe me një ekzaminim të plotë, por ju mund të prisni manifestimin e tyre në çdo kohë.
 • Faza 1- në këtë fazë, përveç ankesave të pacientit, venat e merimangës apo edhe një rrjetë prej tyre shfaqen në këmbë. Vizita tek një mjek për një diagnozë të plotë dhe fillimi i trajtimit mund të parandalojë zhvillimin e një sëmundje të plotë, të ruajë bukurinë dhe shëndetin e këmbëve.
 • Faza 2- konsiderohet se janë venat me variçe aktuale. Gjatë kësaj periudhe, vërehet një "grup" i plotë i shenjave - nga ankesat e vazhdueshme të pacientit në zhvillimin e venave të zgjeruara dhe formimin e nyjave nën lëkurën e ekstremiteteve. Simptomat dhe manifestimet e jashtme janë rritur ndjeshëm pas sforcimit, ecjes në këmbë ose uljes së zgjatur të palëvizshme.
 • Faza 3- gjendja e pacientit përkeqësohet, pasi fryrja bashkohet me simptomat tashmë ekzistuese. Zakonisht ajo zhduket pas një pushimi një natë, por deri në mbrëmje pacientët përsëri bëhen të fryrë dhe të lënduar. Thenjtja çon në ngecje të lëndëve ushqyese, lëkura bëhet e errët, e fryrë dhe e lënduar. Proceset inflamatore gradualisht zhvillohen nga zona të vogla në zona të mëdha të dëmtimit. Kur bashkohet një infeksion, erizipella ndodh me lezione sipërfaqësore të qara, të cilat shërohen shumë vështirë. Zonat e bardha të lëkurës së atrofizuar shfaqen në trup, të cilat më pas kërcënojnë të kthehen në ulçera trofike.
 • Faza 4- gjendja e pacientit ndërlikohet nga shfaqja e ulcerave trofike, të cilat deri më tani janë shëruar me sukses.
 • Faza 5- ulçera trofike jo shëruese. Gjendja e përgjithshme e pacientit është e pakënaqshme.

Diagnostifikimi i kryer në mënyrë korrekte të venave me variçe në këmbë do të ndihmojë jo vetëm për të identifikuar vetë sëmundjen, por edhe fazën e sëmundjes. Sa më i vogël të jetë, aq më i lehtë do të jetë trajtimi dhe aq më shpejt mund të arrihet efekti optimal.

Komplikimet e mundshme

komplikime të mundshme të venave me variçe të avancuara në këmbë

Venat me variçe të përparuara mund të komplikohen nga ekzema dhe tromboflebiti.

Nëse sëmundja lihet e patrajtuar ose përdorimi i mjeteve të papërshtatshme, atëherë mund të komplikohet nga problemet e mëposhtme:

 1. Ulçera trofike. Ato janë të dhimbshme, joestetike, mund të ndezen rëndë dhe janë të vështira për tu trajtuar. Nëse shkaku nuk eliminohet, ato mund të hapen përsëri dhe përsëri.
 2. Forma akute e tromboflebitit sipërfaqësor të venës.
 3. Flebotromboza.
 4. Gjakderdhja nga nyjet e formuara nga enët e holluara me venat me variçe. Ato lindin nga këputjet e mureve të enëve të gjakut, duke çuar në gjakderdhje masive. Nëse nuk ndalet në kohë, atëherë humbja e gjakut mund të jetë aq domethënëse sa të çojë në vdekje.
 5. Tromboembolia, domethënë shkëputja e një trombi me transferimin e tij nga rrjedha e gjakut në një vend tjetër ku mund të shkaktojë trombozë. Nëse hyn në një enë të madhe, siç është arteria pulmonare, embolia mund të shkaktojë probleme serioze ose vdekje.
 6. Edemë e qumështit ose blu. Këto kushte tregojnë lezione të enëve të ndryshme, sjellin vuajtje të rënda, shkaktojnë zhvillimin e ulçerave trofike dhe nganjëherë mund të bëhen fillimi i vdekjes së indeve për shkak të një shkelje të mprehtë të ushqyerjes së tyre. Kjo mund të çojë në amputim të gjymtyrëve në raste veçanërisht të rënda.

Metodat Diagnostike

metodat për diagnostikimin e venave me variçe në këmbë

Diagnoza kryesore e venave me variçe në këmbë është metoda me ultratinguj Doppler. Me këtë metodë, mjeku mund të zbulojë jo vetëm venat e zgjeruara, por edhe të vlerësojë gjendjen e valvulave të venave të thella dhe sipërfaqësore, të identifikojë praninë e mpiksjes së gjakut ose formacioneve të tjera në lumenin e enëve.

Procedura është pa dhimbje për pacientin, ajo kryhet në pozicion të shtrirë në shpinë ose të prirur, ndonjëherë mjeku i kërkon pacientit që t'i nënshtrohet një procedure shtesë gjatë qëndrimit në këmbë për të zbuluar lezione që janë të padukshme në një pozicion tjetër.

Nuk kërkohet përgatitje e sondazhit.

Për më tepër, pacienti mund të caktohet në lloje të tjera të ekzaminimeve dhe testeve. Një test i gjakut është i rëndësishëm, i cili tregon gjendjen e lëngut dhe tendencën e tij për rritje të formimit të trombit.

Veçoritë e trajtimit

rregullat dhe metodat e trajtimit të venave me variçe në këmbë

Pasi të kryhet diagnoza e venave me variçe në këmbë, mjeku do të zgjedhë trajtimin e duhur, i cili varet nga faza e sëmundjes.

Të gjitha llojet e ndikimit në sëmundje mund të ndahen në sa vijon:

 1. Konservatore.
 2. Kirurgjikale.

Metodat e fundit përdoren kur shteti është lënë pas dore shumë dhe nuk është e mundur të arrihet një efekt pozitiv nga metodat konservatore. Në këtë rast, kryhet prerja kirurgjikale e zonave të prekura të venave. Menjëherë pas ndërhyrjes, kërkohet veshja e mbathjeve speciale të kompresimit. Zakonisht, brenda një dite pas operacionit, pacienti lejohet të shkojë në shtëpi.

Nëse sëmundja zbulohet në kohë, mund të përdorni një metodë konservatore. Ai përfshin ilaçe, skleoterapi ose koagulim dhe kompresim me lazer.

Përzgjedhja e ilaçeve varet nga shumë arsye, prandaj zgjidhet individualisht për secilin pacient nga mjeku që merr pjesë.

Më shpesh, lista e barnave përfshin antikoagulantë, domethënë substanca që ndihmojnë në hollimin e gjakut dhe parandalojnë mpiksjen e gjakut, si dhe barna anti-inflamatore për të trajtuar flebitin dhe për të ndaluar përhapjen e tij.

Skleoterapia është një procedurë në të cilën një substancë e veçantë injektohet në një enë me injeksion, e cila bën që muret e enës të ngjiten së bashku. Formohet një mbresë, ena e sëmurë "fiket" nga qarkullimi i gjakut dhe me kalimin e kohës vdes dhe tretet. Në sipërfaqen e trupit, këtu nuk mbeten gjurmë të enëve të dikurshme blu ose "yjeve". Procedura është shumë e shpejtë dhe nuk kërkon anestezi.

Nëse enët më të mëdha duhet të hiqen, përdoret koagulimi me lazer. Për të, nën anestezi lokale, një udhëzues i veçantë i dritës futet në venë, e cila kryen një rreze lazer. Ai fjalë për fjalë vulos enën, duke shtypur gjakun në të. Si rezultat, ajo shuhet në të njëjtën mënyrë si enët më të vogla gjatë sklerozës.

Veshja e mbathjeve të kompresimit përshkruhet nga një mjek, i cili gjithashtu zgjedh llojin dhe klasën e produktit. Përdorimi i një mjeti të tillë mund të jetë edhe profilaktik. Kjo kërkon çorape të veçantë (jo medicinale! ). Ato u tregohen njerëzve në rrezik, atyre që kalojnë shumë kohë në këmbë ose ulur pa lëvizur.

Parandalimi

stil jetese aktiv si parandalim i venave me variçe në këmbë

Një mënyrë jetese aktive dhe e shëndetshme është parandalimi më i mirë i venave me variçe.

Zhvillimi i venave me variçe mund të parandalohet nëse ndiqni këto rekomandime:

 1. Humbni peshë. Prania e mbipeshes ose mbipeshes kontribuon ne zhvillimin e shume semundjeve, perfshire venat me variçe.
 2. Hiqni ngarkesat e tepërta në venat, përfshirë ato të shkaktuara nga sportet intensive. "Provokatorët" kryesorë janë ngritja e peshave, ndërtimi i trupit, tenisi.
 3. Ndaloni të vishni këpucë të pakëndshme me taka shumë të larta çdo ditë. Duhet të përdoret vetëm në raste të veçanta dhe këpucët me thembra më të ulët dhe më të qëndrueshme janë të përshtatshme për veshjet e përditshme.
 4. Refuzoni të përdorni çorape dhe mbathje me shirita elastikë që ngjeshin enët e gjakut. Gjërat e pajisura me shirita gome janë veçanërisht të rrezikshme.
 5. Refuzoni banjot, banjat dhe saunat shumë të gjata, qëndroni në rrezet e diellit.
 6. Pirja e duhanit mund të jetë një nga faktorët që provokojnë shqetësime në punën e sistemit të qarkullimit të gjakut, kështu që gjithashtu duhet të shmanget.

Ushtrimet e moderuara, shëtitjet e rregullta, ndërprerja e punës gjatë qëndrimit në këmbë ose ulur për të ecur ose duke bërë ushtrime do t'ju ndihmojnë të mos njiheni kurrë me këtë sëmundje të rrezikshme dhe të pakëndshme - venat me variçe.

04.03.2021