Çfarë operacioni për të hequr venat me variçe të preferoni - si është heqja e venave me variçe

llojet e trajtimit kirurgjik të venave me variçe

Venat me variçe janë një proces patologjik që prek venat, duke prishur strukturën e tyre normale dhe duke rralluar muret e tyre.

Kjo sëmundje, në përgjithësi, nuk është fatale, por nëse fillon ky proces, atëherë mund të bëhet një problem shumë serioz.

Domosdoshmëria e operimit

Nevoja për ndërhyrje kirurgjikale mund të përcaktohet vetëm nga një mjek, i cili bazohet në një studim të të gjithë organizmit. Nëse sëmundja gjithnjë e më shumë fillon të shqetësojë me simptomat e saj, muret e venave fillojnë të rriten, është e nevojshme të kërkoni këshilla.

bettershtë më mirë të mos refuzoni operacionin e propozuar. Në shumë raste, mund të jetë mënyra e vetme për të hequr qafe venat me variçe.

Indikacionet për operacionin

Ekzistojnë indikacione të veçanta për operacionin për heqjen e venave me variçe, të cilat mund të bëjnë që mjeku që merr pjesë të sugjerojë një operacion:

 • venat me variçe të gjera;
 • venat me variçe patologjike tepër të mëdha;
 • shenja të ndritshme të rrjedhjes së gjakut (ënjtje dhe lodhje e lartë e këmbëve);
 • tromboflebiti akut;
 • ulçera trofike.

Kundërindikimet për operacionin

Ekzistojnë gjithashtu kundërindikacione për heqjen e venave me variçe, në prani të të cilave çdo operacion do të kundërindikohet rreptësisht. Këto përfshijnë sa vijon:

 • pacienti është shumë i moshuar;
 • faza e vonë e zhvillimit të sëmundjes;
 • proceset infektive me ndërlikime;
 • problemet ishemike të zemrës;
 • hipertensioni akut;
 • prania e sëmundjeve serioze të lëkurës (pyoderma, ekzema, erizipelat dhe të tjera);
 • shtatzënia.

Në rastin kur trajtimi kirurgjik është i pamundur, mjeku kërkon metoda alternative të ndikimit që mund të ndikojnë në sëmundje dhe ta shërojnë atë.

Cilat venat zakonisht kërkojnë ndërhyrje kirurgjikale

Secili person ka një sistem venash, i cili mund të ndahet me kusht në sipërfaqësor, të thellë dhe komunikues, i cili lidh dy të mëparshmit.

Pjesa më e madhe e rrjedhës së gjakut kalon nëpër venat e thella, dhe vetëm rreth 10% devijohet në venat nënlëkurore.

Sidoqoftë, ata janë ata që janë në gjendje të preken nga venat me variçe. Nëse gunga të gjera filluan të shfaqen në sipërfaqen e lëkurës dhe simptomat u bënë shumë të ndritshme, atëherë mund të kërkohet ndërhyrje

Përgatitja për procedurën

Gjatë operacionit, venat e dëmtuara nga venat me variçe do të hiqen.

Duhet të theksohet se nuk ka asnjë shqetësim të rrjedhës normale të gjakut, kështu që nuk ka kuptim të kesh frikë nga operacioni.

Si rregull, gjurmët pasi të zhduken brenda disa muajsh.

Si rregull, përgatitja e gjatë para operacionit për heqjen e venave me variçe nuk është e nevojshme.

Pra, hulumtimi i nevojshëm kryhet pa dështuar për të identifikuar gjendjen e trupit.

Paraprakisht, është e nevojshme të informoni kirurgun për praninë e alergjive të mundshme ndaj ilaçeve të ndryshme, si dhe për atë se cilat ilaçe janë marrë gjatë gjithë javës.

Menjëherë para operacionit, duhet të bëni një dush, të rruani gjymtyrën në të cilën do të kryhet.

Llojet e operacioneve

Çdo operacion për të hequr venat me variçe, pa marrë parasysh sa është e ndryshme, do të ketë të njëjtën listë të kundërindikacioneve dhe recetave për ndërhyrje.

Dallimet kryesore do të jenë në mënyrën e kryerjes, tiparet karakteristike dhe ndryshimet.

Flebektomia

si kryhet flebektomia për venat me variçe

Kjo lloj ndërhyrje, si të tjerët, do të synojë kthimin e rrjedhjes normale të gjakut nëpër venat. Heqja e pjesëve të prekura zakonisht nuk zgjat më shumë se dy orë.

Në fillim të operacionit, kryhet anestezi spinale. Një venë me venat me variçe hiqet kirurgjikale përmes prerjeve deri në pesë milimetra duke përdorur një sondë të veçantë.

Para kësaj, në vendin ku venat me variçe derdhen në venën e thellë, ajo lidhet dhe vetëm pas kësaj pritet.

Miniflebektomi

Mund të konsiderohet një analog i flebektomisë, por kryhet në përputhje me disa veçori.

Për shembull, një venë hiqet përmes një birë, jo përmes një prerjeje. Kjo ju lejon të arrini një periudhë të shpejtë shërimi dhe një efekt të lartë kozmetik.

Në përgjithësi, i gjithë operacioni është i ngjashëm me flebektominë.

Zhveshja atraumatike

Ky operacion është menduar për ditën e heqjes së venave me variçe në këmbë. Fillimisht, një sondë futet përmes një prerjeje të vogël të bërë në zonën e ijeve.

Vena është e lidhur, bëhet një prerje shtesë nën nyjen e gjurit, përmes së cilës hiqet vena e prekur. Degët e saj hiqen përmes prerjeve të tjera të vogla.

Dallimi kryesor pozitiv i kësaj lloj ndërhyrje nga të tjerët do të jetë fakti që periudha e rehabilitimit është mjaft e shkurtër. Menjëherë pas kësaj, pacienti do të jetë në gjendje të kthehet në një jetë mesatarisht aktive.

Zhveshje e shkurtër

Kjo lloj ndërhyrje përfshin heqjen vetëm të një pjese të venës së prekur.

operacion i shkurtër për heqjen e venave me variçe

Fillimisht, mjeku përcakton zonën që duhet hequr, pas së cilës bëhen 2 birë në të dhe përmes tyre hiqen.

Ndërhyrja ka një efekt të lartë kozmetik.

Në përgjithësi, prodhohet duke përdorur një teknologji të ngjashme me zhveshjen atraumatike.

Shpërndarja endoskopike e venave

Ndërhyrja kirurgjikale kryhet duke përdorur një endoskop, i cili ju lejon të kontrolloni progresin e tij.

Gjatë operacionit, bëhet një prerje në venën me variçe të prekur përmes së cilës futet endoskopi.

Falë kësaj, mjeku monitoron progresin e tij dhe minimizon pasojat e mundshme negative me një rend të madhësisë.

Vena lidhet përmes një prerjeje të vogël që matet me kujdes. Zakonisht, nuk ka ndonjë vështirësi të veçantë në procesin e ndërhyrjes, kështu që është e suksesshme.

Venat me variçe më të rrezikshme të ezofagut mund të rezultojnë në vdekjen e pacientit nëse ai nuk mjekohet në kohë. Gjeni se çfarë duhet të bëni së pari nga artikulli ynë.

Koagulimi me lazer endovasal

Koagulimi me lazer kryhet duke përdorur veprimin e një lazeri në zonën e prekur. Në këtë rast, lumeni i enës mbyllet plotësisht, dhe në të ardhmen ajo absorbohet plotësisht.

Treguesi për këtë lloj të veçantë të ndërhyrjes është:

 • zgjerimi i lumenit në venat;
 • venat e trungut të ndryshuara patologjikisht kanë një rrjedhë të drejtë;
 • shenjat e çrregullimeve trofike;
 • një numër i vogël venash degësh të prekura nga venat me variçe;
 • gabime të mëdha shpuese në tibi.

Heqja e venave kryhet në pozicion të shtrirë. Pas shënimit të zonës që do të hiqet, një udhëzues i veçantë i dritës futet në të.

Kjo pasohet nga anestezi tumeshente dhe një operacion me udhëzime me ultratinguj Doppler.

Ablacioni me radiofrekuencë

Përparësia e kësaj metode është mundësia e mos kryerjes së operacionit fare. Gjithashtu, periudha e rehabilitimit është shumë e ulët.

Gjatë operacionit, një kateter radiofrekuence futet në bagazhin e venës, me ndihmën e së cilës aplikohet një rrymë në muret e saj. Frekuenca e lartë e rrymës lejon mbylljen e tytës.

Vlen të përmendet se mjekët paralajmërojnë se në disa raste efektiviteti i heqjes së radiofrekuencës mund të jetë një rend i madhësisë më i ulët se ai i EVLK.

Komplikimet pas operacionit

Tashmë pas operacionit, ndërlikimet nuk kanë gjasa, por akoma janë të mundshme.

Pamja e tyre do të varet nga një numër simptomash, nga gjendja e venave te aftësia e lëkurës për të shëruar.

Sigurisht, këta faktorë janë thjesht individualë, kështu që nuk ka kuptim të thuash saktësisht nëse shfaqja e simptomave është e mundur.

Megjithatë, vlen të theksohen pasojat më të zakonshme të heqjes së venave me variçe duke përdorur operacionin:

 1. Tromboembolizmi.Supozon zhvillimin e trombozës në shtresat e thella të venave dhe shfaqjen e infeksionit në indet. Për të parandaluar fenomenin, duhet të përfundoni pushimin në shtrat sa më shpejt të jetë e mundur dhe të ndiqni me përpikëri të gjitha rekomandimet e mjekut.
 2. Gjakderdhje. Ata zakonisht shfaqen gjatë procesit të veshjes dhe nuk janë të rrezikshëm.
 3. Mavijosjet.Ata largohen për disa javë.
 4. Dhimbja e gjymtyrëvemund të zgjasë për disa ditë.
 5. Ngritja e temperaturës, e cila është me kohëzgjatje të shkurtër.

Për më tepër, një rikthim i sëmundjes është i mundur, pasi ndërhyrja kirurgjikale nuk nënkupton shërimin e venave me variçe, por vetëm ju lejon të hiqni pjesët e prekura.

Shumica e ndërlikimeve të mundshme janë thjesht masa të përkohshme. Rreziku është vetëm problemi i parë, pasi mund të çojë në ndërhyrje të re.

Masat e rehabilitimit

Gjatë procesit të rimëkëmbjes, do t'ju duhet të vishni vazhdimisht një fashë elastike për disa javë në mënyrë që të siguroni një kompresim të mirë, shërimin dhe parandalimin e komplikimeve të mundshme.

Për më tepër, mjeku mund të përshkruajë ilaçe venotonike.

Koha e masave të rehabilitimit do të varet nga gjendja e lëkurës, si dhe nga faza e lezioneve të venave me variçe.

Menjëherë pas ndërhyrjes, ia vlen të qëndroni në shtrat dhe të mos shqetësoni këmbën, por ditën tjetër, kur të bëhet fashë compression, nuk është vetëm e mundur, por edhe e nevojshme të filloni të ecni.

Rekomandohet të merreni me ushtrime fizioterapie, për të kryer masazhe në procesin e restaurimit të indeve pas operacionit.

Ato do të rrisin ndjeshëm rrjedhën e gjakut dhe do të parandalojnë zhvillimin e mpiksjes së gjakut. Ushtrimet janë veçanërisht të rëndësishme për njerëzit e moshuar, pasi qarkullimi i tyre i gjakut është ngadalësuar ndjeshëm.

08.03.2021