Pse venat me variçe shfaqen më shpesh tek gratë?

Prevalenca e një sëmundjeje të tillë si venat me variçe në gratë arrin 25%. Kjo është një sëmundje në të cilën venat zgjerohen pa një tendencë të rikuperohen. Sëmundja prek kryesisht pjesët e poshtme të trungut.

shkaqet e venave me variçe tek gratë

Fillimi i sëmundjes është shqetësuese për seksin e bukur nga pikëpamja kozmetike, por ky nuk është problemi më i madh që mund të shoqërohet me venat me variçe.

Ngecja e gjakut mund të shkaktojë trombozë, një shkelje e trofizmit të indeve me zhvillimin e ulçerave dhe gangrenës, është gjithashtu e mundur që të ndodhë një ndërlikim i tillë si tromboembolia.

Shkaqet

Në gratë, venat me variçe janë gjithashtu më të zakonshme, sepse ato kanë kushte të tilla në të cilat bëhet e mundur:

 1. shtatzënia;
 2. marrja e pilulave kontraceptive;
 3. taka të larta.

Megjithatë, ka arsye të zakonshme për zhvillimin e sëmundjes:

 • predispozitë trashëgimore;
 • duke kaluar pjesën më të madhe të kohës në këmbë;
 • aktivitet i lartë fizik;
 • çrregullime hormonale.

Shtë e nevojshme të përcaktohet zhvillimi i sëmundjes në fazat e saj fillestare, kur miratimi i masave do të ndihmojë në ngadalësimin e përparimit të mëtejshëm të sëmundjes.

Venat me variçe të rajonit të legenit

Më shpesh, në gratë me venat me variçe, këmbët preken, por ka edhe venat me variçe gjenitale që ndodhin në situata të caktuara. Kjo rrethanë jo vetëm që shkakton dhimbje dhe peshë të organeve të perineumit, por gjithashtu ndikon shumë fort në jetën intime të një gruaje.

Dobësia e valvulave venoze, mbipesha, tensioni i zgjatur në këtë zonë, etj mund të çojë në një problem të tillë. Por më shpesh devijime të këtij lloji ndodhin gjatë shtatzënisë, dhe mbajtja e një fetusi më pas përkeqëson gjendjen.

Venat me variçe të labias shfaqen klinikisht si shfaqja e formacioneve të ndryshme si rezultat i tejmbushjes së venave me gjak, gunga, nyje ose kordone.

Në zonën e prekur, dhimbjet tërheqëse, tensioni, ënjtja ndodhin. Shpesh, e gjithë kjo mund të shoqërohet me një shkelje të urinimit.

Një mur i dobët dhe i zgjeruar mund të çahet në çdo kohë, gjë që shpesh ndodh me një patologji të tillë në lindje dhe të shkaktojë gjakderdhje.

Venat me variçe të organeve gjenitale gjithashtu prekin pjesët e tjera të organeve të legenit - mitrën dhe vagjinën. Shpesh kjo gjendje provokohet gjatë shtatzënisë, pasi që progesteroni i lëshuar në sasi të mëdha çon në një rritje të vëllimit të gjakut, ruan lëngun në trupin e gruas dhe në të njëjtën kohë zvogëlon lëvizshmërinë e murit vaskular.

Për këto arsye, venat me variçe të mitrës dhe vaginës mund të zhvillohen gjatë shtatzënisë. Duhet thënë se venat me variçe vaginale pas lindjes, si rregull, zhduken, por në fazën e dekompensimit të procesit patologjik, ajo mund të vazhdojë më vonë, duke shkaktuar ashpërsi, tension dhe shqetësim të konsiderueshëm.

Ndryshime me variçe në mitër

Zgjerimi dhe bllokimi i venave në mitër është një anomali që është e vështirë të diagnostikohet. Më shpesh, kjo sëmundje ndodh në gratë në moshë riprodhuese, por herë pas here ndodh në adoleshencë. Kjo gjendje patologjike rrallë ndodh e izoluar. Më shpesh, shoqërohet me dobësi të sistemit venoz të këmbëve dhe organeve të tjera në rajonin perineal.

Arsyet për shkak të të cilave ndodhin ndryshime me variçe në mitër janë më së shpeshti:

 1. Punë e shpeshtë dhe e vështirë.
 2. Karakteristikat kongjenitale strukturore të venave.
 3. Marrja e kontraceptivëve hormonalë.
 4. Prishjet hormonale.
 5. Proceset e shpeshta inflamatore.
 6. Ngritja e rëndë e detyruar.

Me venat me variçe të mitrës, ka ndjesi të shpeshta të dhimbshme që lokalizohen në pjesën e poshtme të barkut. Jeta intime gjithashtu vuan nga kjo - gjatë seksit ose pas një kohe, ndihet siklet ose peshë, dhe në raste më të përparuara, dhimbje të forta. Menstruacionet bëhen më të zgjatura, pa gjakderdhje të theksuar, me shkarkim të pakët.

Diagnostifikimi

Manifestime të tilla nuk janë specifike, prandaj, diagnoza e saktë bëhet e vështirë. Venat me variçe të mitrës mund të dyshohen vetëm nga një specialist me përvojë gjatë ekzaminimit.

Për të sqaruar këtë sëmundje, ata zakonisht përdorin një metodë të tillë kërkimore si ekografinë intravaginale, si dhe një metodë me rreze X duke përdorur kontrastin.

Flebografia ndihmon jo vetëm për të provuar praninë e sëmundjes, por ndihmon për të përcaktuar se në cilën fazë është ajo. Ky informacion është shumë i rëndësishëm për përcaktimin e taktikave të mëtejshme të trajtimit.

metodat e trajtimit të venave me variçe te gratë

Trajtimi

Venat me variçe të mitrës gjenden rrallë, por është një sëmundje mjaft e rëndë. Përveç kësaj, kur mbani një fëmijë, të gjitha sëmundjet priren të përkeqësohen. Prandaj, këshillohet që të planifikoni shtatzëninë paraprakisht, pasi shumë mjete shërimi për venat me variçe nuk mund të përdoren me të, në mënyrë që të mos dëmtojë foshnjën.

Por nëse nuk merrni fare masa për trajtim, atëherë mund të lindin ndërlikime në formën e pamjaftueshmërisë së placentës, tromboflebitit dhe trombozës së venës vezore.

Trajtimi i një patologjie të tillë duhet të merret nga një flebolog dhe gjatë shtatzënisë, një grua duhet të kryejë emërimin e një mjeku vaskular vetëm pasi të konsultohet me gjinekologun e saj.

Ju duhet të jeni të përgatitur për faktin se një terapi e tillë mund të zgjatet, dhe do të kërkojë shumë durim dhe ekzekutim të disiplinuar të udhëzimeve të mjekut.

Trajtimi konservativ rekomandohet gjatë shtatzënisë:

 • kombinim i punës me pushim të mirë;
 • kufizimin e stresit fizik dhe stresit;
 • një ndalim i plotë i ngritjes së peshës;
 • ushqimi racional me shumë fibra dhe vitamina;
 • rregullimi i zorrëve (parandalimi i kapsllëkut);
 • lënia e duhanit dhe pirja e alkoolit;
 • shëtitje të rregullta;
 • nëse është e mundur, duke marrë një pozicion horizontal gjatë ditës me këmbë të ngritura;
 • duke përdorur një dush kontrasti që synon zonën perineale;
 • veshur me mbathje me kompresim, mundësisht të zgjedhur individualisht.

Përdorimi i ilaçeve është i domosdoshëm vetëm pas lindjes, ose në raste ekstreme gjatë shtatëzënësisë. Për të përmirësuar gjendjen, pilulat zakonisht rekomandohen, ju mund të përdorni produkte të gështenjës së kalit, ato janë të natyrshme, por ato ndihmojnë vetëm me ashpërsinë e lehtë dhe të moderuar të sëmundjeve.

Në mungesë të efektit me metodat konservatore të trajtimit, përdoren metoda kirurgjikale. Në situata jashtëzakonisht të vështira, përdoren rezeksione vaskulare ose madje eksterpim të mitrës.

Terapia me lazer është një metodë moderne për të hequr qafe këtë patologji. Me venat me variçe të çfarëdo ashpërsie, rekomandohet të refuzoni marrjen e kontraceptivëve me hormone.

21.03.2021