Si duken venat me variçe në këmbë?

Venat me variçe janë një sëmundje shumë e fshehtë, pasi shenjat e para të zhvillimit të saj zakonisht kalojnë pa u vënë re për një person. Si rregull, pacienti e percepton lodhjen dhe peshën në këmbë si pasojë e ditëve të vështira të punës.

Në shumë raste, është kështu, por kjo nuk është një arsye për të mos monitoruar gjendjen e enëve në ekstremitetet e poshtme. Prandaj, ne do të flasim më tej për atë që është kjo sëmundje, dhe gjithashtu do të marrim parasysh llojet dhe shkallët e shfaqjes së venave me variçe në foto.

Venat me variçe - karakteristikë e patologjisë

Venat me variçe në këmbë nuk janë vetëm një problem kozmetik që i bën njerëzit të shqetësohen për pamjen e tyre, por edhe një patologji shumë e rrezikshme që kërkon terapi adekuate, në kohë dhe respektim të masave parandaluese.

Referenca.Femrat vuajnë nga venat me variçe disa herë më shpesh se meshkujt.

Venat me variçe të ekstremiteteve të poshtme- një sëmundje që karakterizohet nga shfaqja e venave me variçe. Përveç kësaj, ekziston një shkelje e rrjedhjes së gjakut, e cila çon në ngecje në sistemin e qarkullimit të gjakut.

Për të kuptuar se çfarë janë venat me variçe (shiko foton), duhet të keni parasysh procesin e shfaqjes së tij. . .

Mekanizmi i shfaqjes së venave me variçe

Venat e vendosura në këmbë kanëvalvola speciale. . . Ata kryejnëkalimi i gjakut ekskluzivisht në një drejtim (lart) dhe mos lejoni që ai të ngecë.

Dështimi në funksionimin e këtyre valvulave çon në faktin segjaku merr mundësinë për të lëvizur në drejtim të kundërt (poshtë), gjë që parandalon daljen e tij.

Si rezultat, enët humbasin elasticitetin e tyre normal dhe, nën presionin e gjakut, fillojnë të zgjerohen dhe deformohen. E gjithë kjo provokon zhvillimin e fazës fillestare të sëmundjes.

Referenca.Simptomat e sëmundjes mund të shfaqen në pjesë të ndryshme të ekstremiteteve të poshtme, veçanërisht në kofshë, nën gjunjë, në viça; venat me variçe të këmbës janë gjithashtu mjaft të zakonshme (fotografia është paraqitur më poshtë).

Venat me variçe në pjesë të ndryshme të ekstremiteteve të poshtme

Ekzistojnë një numër i madh faktorësh që provokojnë zhvillimin e kësaj patologjie:duke filluar me një mënyrë jetese të ulur, mbingarkesë fizike, zakone të këqija dhe duke përfunduar me një predispozitë trashëgimore, ndërprerje hormonale, dobësi të lindur të mureve të enëve të gjakut.

Shumë njerëz, duke mos kuptuar seriozitetin e problemit, nuk nxitojnë për të parë një specialist, por fillojnë të praktikojnë vetë-mjekim.

Sidoqoftë, ky nuk është një opsion, pasi përdorimi i pavarur i barnave vaskulare është i dëmshëm për shëndetin. Për më tepër, ata vetëm nuk janë në gjendje ta zgjidhin problemin. Këtu nevojitet një qasje e integruar kompetente.

Pasi të kemi përcaktuar tiparet e zhvillimit të patologjisë, ne do të shqyrtojmë më tej se si duken venat me variçe në këmbë, në varësi të llojit të shkallës së zhvillimit.

Varietetet e sëmundjes

Struktura e sistemit venoz është shumë komplekse dhe përfshin enë të mëdha, të mesme, të vogla, retikulare, kapilarë.

Deformimi i venave në ekstremitetet e poshtme mund të shfaqet si në të gjitha pjesët e këtij sistemi, ashtu edhe në disa nga zonat e tij.

Bazuar në cilat anije kanë pësuar ndryshime, llojet e mëposhtme të venave me variçe në këmbë janë çmontuar (foto më poshtë):

 1. Rrjetore.
 2. Segmentare.
 3. Trungu (në pellgun e venave safene të mëdha ose të vogla).
 4. Perforuese.

Çdo lloj venash me variçe të ekstremiteteve të poshtme kërkon shqyrtim të hollësishëm për shkak të veçorive të rrjedhës së procesit patologjik (fotografia është bashkangjitur).

Rrjetore

Ky lloj i sëmundjes karakterizohet ngadëmtimi i venave retikulare, diametri i të cilit nuk është më shumë se 2 mm. Këto enë janë me ngjyrë blu ose jeshile dhe shpesh ndërthuren në formën e rrjetave, vijave, yjeve. Ato janë të vendosura menjëherë nën lëkurë.

Ky fenomen ndodh më shpesh në sipërfaqen anësore të kofshës në formën e rrjetave kaltërosh.

Manifestimi i venave me variçe retikulare - varietete të rrjeteve vaskulare dhe yjeve

Nuk është e rrezikshme, pasi nuk shkakton komplikime serioze. . . Përveç kësaj, dhimbja dhe siklet nuk vërehen.

Shqetësimi i vetëm ështëpamja e shëmtuar e këmbëve,për shkak të së cilës përfaqësuesit femra vuajnë shumë.

Referenca.Venat me variçe kozmetike është emri jozyrtar që mori kjo formë e patologjisë.

Për të eleminuar një defekt kozmetik në mjekësi, përdoren metoda të tilla si mikroflebektomia, skleroterapia me shkumë dhe skleroterapia me lazer.

Venat varikoze segmentale (majtas) dhe venat e shëndetshme (djathtas)

Segmentare

Po ndodhhumbja e një ose më shumë venave duktale me diametër 3 mm ose më shumë.

Kunuk ka rrjedhje patologjike të gjakut në drejtim të kundërt (zbaticë)në sistemet e venave safene të mëdha dhe të vogla, përfshirë përmes anijeve shpuese.

referencë. . . Forma segmentale e sëmundjes shpesh vërehet në fazat e saj të hershme.

Trajtimi zakonisht përfshin metoda jo kirurgjikale.p. sh skleroterapia. Për të rregulluar problemin, zakonisht duhen disa seanca të një terapie të tillë dhe një muaj përdorimi i përditshëm i të brendshmeve të kompresimit.

Një alternativë ndaj këtij trajtimi mund të jetë kryerja e operacionit segmental në baza ambulatore duke përdorur anestezi lokale.

Venat me variçe venë e madhe magjistatike (e majtë) dhe e vogël (e djathtë)

Shtylla kurrizore

Vihet redëmtimi i trungut të venës safene të madhe ose të vogël me shfaqjen e pamjaftueshmërisë së valvulave, si rezultat i së cilës zhvillohet zgjerimi i venave duktale.

Shënohet gjithashtu shfaqja e refluksit të theksuar të rrjedhës.

Shtë mekanizmi kryesor për zhvillimin dinamik të këtij lloji të sëmundjes dhe një kriter diagnostikues.

Terapia e venave të tilla me variçe në këmbë (fotografia është paraqitur në këtë seksion) konsiston në përdorimin e teknologjive minimalisht invazive.

Një terapi e tillë është me rëndësi të veçantë për format e pakomplikuara dhe të pazbuluara të patologjisë. Prandaj, sa më shpejt që pacienti t'i drejtohet një specialisti për ndihmë, aq më efektive do të jetë terapia.

Referenca.Sëmundja e trungut me lezione të venës së vogël nuk është aq e zakonshme, ndërsa lezionet e venës së madhe janë të zakonshme.

Perforimi i venave me variçe të ekstremiteteve të poshtme, gjë që kërkon operacion

Perforuese

Venat shpuese- një komponent i rëndësishëm i sistemit vaskular të furnizimit me gjak në gjymtyrët e poshtme të një personi.

referencë. . . Venat shpuese lidhin enët e thella me ato sipërfaqësore.

Theshtë humbja e këtyre anijeve që ndodh në një rast të tillë.

Vihet re insuficiencë valvulare dhe rrjedhje gjaku në venat safene, për shkak të të cilave ndodh zgjerimi i tyre.

Me dëmtime të mëdha në enët dhe madhësinë e tyre të konsiderueshme, një metodë efektive e terapisë është kryerja e një operacioni.

Por nëse 1-3 perforues janë dëmtuar, atëherë mund të përdoren teknologji minimalisht invazive.

Shkalla e venave me variçe të këmbëve

Komuniteti i shkencëtarëve të botës ka sistemuar manifestimet e venave me variçe të ekstremiteteve të poshtme.

referencë. . . Ky klasifikim quhet CEAP (Patologjia e Anatomisë Etiologjike Klinike).

Në përputhje me klasifikimin e përpiluar, ka 7 shkallë (faza) të sëmundjes:

 • zero- një gjendje në të cilën një person përjeton rëndim në këmbë, edemë, konvulsione, por nuk shfaqet me sy. Gjatë ekzaminimeve të veçanta, nuk përcaktohen devijime;
 • venat me variçe të një shkalle (shiko foton më poshtë)- shfaqen venat merimangë dhe vërehen të njëjtat simptoma si në shkallën e mëparshme;
 • i dyti- venat e spikatura ose nyjet blu bëhen të dukshme, të cilat mund të rriten në madhësi nga tendosja e tepërt fizike ose qëndrimi i zgjatur në një pozicion;
 • e treta- të gjitha shenjat e mësipërme plotësohen me fryrje të rregullt, e cila është veçanërisht e dukshme në mbrëmje. Në mëngjes mund të zhduket, por në mbrëmje shfaqet përsëri;
 • e katërta- për shkak të ushqyerjes së pamjaftueshme, proceset trofike fillojnë në sistemin vaskular. Rreth venave, lëkura bëhet kafe ose e zezë. Inflamacioni i lëkurës mund të zhvillohet: nga skuqje e lehtë në plagë të mëdha që qajnë;
 • e pesta- të gjitha simptomat e 4 gradë plus një ulçerë të theksuar të zgjatur trofike;
 • e gjashta- një ulçerë trofike aktive, jo shëruese.
Fazat e zhvillimit të venave me variçe të ekstremiteteve të poshtme

Një sëmundje e tillë duhet të trajtohet menjëherë, dhe sa më shpejt aq më mirë. Jo vetëm fazat e fundit të venave me variçe janë të rrezikshme, por edhe komplikime të mundshme serioze që mund të çojnë në vdekje.

Për më tepër, fotot e fazës së parë të venave me variçe duken mjaft normale, por fotot e atyre pasuese janë zhytur në shok.

Përfundim

Informacioni dhe fotografitë e venave me variçe duhet t'ju bëjnë të mendoni për faktin se duhet të jeni të vëmendshëm ndaj shëndetit tuaj dhe të udhëheqni një mënyrë jetese të saktë. Masat parandaluese në këtë rast janë një mundësi për të shmangur këtë sëmundje.

Nëse, për shkak të veçorive anatomike të trupit, venat janë dëmtuar, atëherë duhet të filloni menjëherë trajtimin e tyre.

27.08.2021