Shtatzënia dhe venat me variçe

Venat varikoze janë një sëmundje kronike e venave sipërfaqësore të ekstremiteteve të poshtme. Gjatë shtatzënisë, kjo sëmundje përparon për shkak të ndryshimeve në trupin e gruas. Trajtimi i grave shtatzëna kryhet nën mbikëqyrjen e mjekut që merr pjesë dhe flebologut.

venat me variçe në këmbë gjatë shtatzënisë

Shkaqet e venave me variçe tek gratë shtatzëna

Gjatë shtatzënisë, sfondi hormonal i një gruaje ndryshon, vëllimi i gjakut në trup rritet, mitra rritet në vëllim dhe ngjesh lumenin e venës kava inferiore. Çfarë ndodh me trupin:

 • rrjedha e gjakut rishpërndahet - shfaqet një rreth shtesë embrional i qarkullimit të gjakut;
 • ngarkesa venoze në shtratin e qarkullimit të legenit dhe ekstremiteteve të poshtme rritet, duke e bërë të vështirë rrjedhjen e gjakut nga këmbët në zemër;
 • rritet pesha e trupit;
 • vëllimi i gjakut qarkullues dyfishohet;
 • rrit ngarkesën në muskulin e zemrës;
 • rritja e koagulimit të gjakut;
 • rrjedhja e gjakut venoz ngadalësohet;
 • muret vaskulare venoze dobësohen nën ndikimin e progesteronit;
 • rritje e presionit venoz intravaskular (veçanërisht në këmbë).

Si zhvillohen venat me variçe?

Një nivel i rritur i progesteronit, karakteristik për sfondin hormonal të shtatzënisë, dobëson tonin e muskujve të murit venoz në të gjithë shtratin vaskular të trupit. Vëllimi i shtuar i gjakut në enët e gjakut me mure të dobësuara i vërshon dhe i deformon ato. Shumë gra shtatzëna zhvillojnë venat me variçe.

Gjithashtu, variçet janë të mundshme për shkak të rritjes së fetusit dhe mitrës. Kur zgjerohen, ato shtypin enët e mëdha të zgavrës së legenit (veçanërisht në venën e poshtme të kavave dhe venën ovariane të djathtë), gjë që prish rrjedhjen e gjakut venoz në zemër. Mbyllja venoze e seksioneve të poshtme vërshon shtratin vaskular me gjak, duke zgjeruar venat e legenit, organeve gjenitale, ijëve dhe ekstremiteteve të poshtme. Si rezultat, shfaqen venat me variçe të sistemit sipërfaqësor. Në të njëjtën kohë, sistemi i thellë i venave të ekstremiteteve të poshtme nuk vuan, pasi ato janë të vendosura në rastin muskulor.

Shenjat e venave me variçe

Më shpesh, gjithçka fillon me manifestime vizuale. Shfaqen rrjete vaskulare, vena retikulare. Më tej, simptomat klinike bashkohen: ënjtje e gjymtyrëve të poshtme deri në fund të ditës së punës, rëndim, lodhje, ndjenjë sikur këmbët janë në zjarr. Disa pacientë përjetojnë një gjendje të tillë si sindroma e këmbëve të shqetësuara.

Në fazat më të avancuara, ndryshimet e lëkurës (skuqje, ngurtësim, dhimbje) mund të vërehen përgjatë rrjedhës së venave me variçe. Kjo gjendje karakterizohet si tromboflebiti. Mund të bashkohen edhe ndryshimet trofike në lëkurë, formimi i ulcerave trofike në gjymtyrën e poshtme të prekur.

Venat me variçe të vulvës dhe vaginës

Një model karakteristik venoz shfaqet në zonën gjenitale. Gradualisht, variçet rriten dhe fryhen. Kjo e bën gruan të pakëndshme. Nëse ajo nuk shkon te mjeku për ndihmë, inflamacioni, tromboza dhe ulçera bashkohen me variçet. Venat varikoze në vaginë janë më të vështira për t'u vërejtur për shkak të ngjashmërisë me inflamacionin e zakonshëm të sistemit gjenitourinar.

Simptomat:

 • rëndim, siklet, dhimbje të dhimbshme në pjesën e poshtme të barkut;
 • ndjesi djegieje gjatë urinimit; kruajtje në hyrje të vaginës pas zbrazjes së fshikëzës;
 • dhimbje gjatë lëvizjeve të zorrëve;
 • siklet dhe dhimbje gjatë marrëdhënies seksuale.

Gratë shkojnë te gjinekologu duke u ankuar për siklet, dhimbje, njolla gjatë seksit. Në ekzaminim (ekzaminim vaginal), mjeku bën një diagnozë. Ai jep rekomandime që duhen ndjekur.

Një diagnozë e hershme parandalon mundësinë e komplikimeve. Me përdorimin e metodave moderne të trajtimit për indikacionet e urgjencës, një grua shtatzënë lirohet nga venat me variçe vaginale shumë përpara lindjes së fëmijës.

Prandaj, është e rëndësishme:

 • regjistrimi i hershëm për shtatzëni;
 • koha për të bërë teste;
 • diskutoni me mjekun që merr pjesë për ndryshimet në mirëqenien, veçanërisht ato të dhimbshme;
 • mos kryeni marrëdhënie seksuale, e cila është e rrezikshme për ndryshime varikoze në vaginë dhe vulvë.

Gjatë lindjes, venat me variçe të venave vaginale ndërlikohen nga trauma në enët e ndryshuara dhe hapet gjakderdhja venoze. Ky bëhet një ndërlikim serioz në periudhën pas lindjes.

Nëse mjeku ka arsye serioze për të shmangur një rrezik të tillë, pak para datës së pritshme të lindjes, gruaja vendoset në spital dhe kryhet një operacion cezarian.

Venat varikoze të organeve të legenit: mitra, fshikëza, rektumi dhe anusi (hemorroidet e brendshme dhe të jashtme)

Stagnimi i gjakut venoz në legen kontribuon në zgjerimin e venave të përfshira në furnizimin me gjak në mitër, fshikëz, rektum dhe anus.

Vëmendje e veçantë për këtë lloj duhet t'i kushtohet venave me variçe ekzistuese të ekstremiteteve të poshtme. Mos neglizhoni informacionin nga historia familjare, që tregojnë trashëgiminë.

Simptomat:

 • dhimbje të forta;
 • gjakderdhje, njolla pas seksit, gjak në urinë, feçe të përzier me gjak të freskët;
 • venat me variçe të mitrës (të përcaktuara gjatë ultrazërit);
 • hemorroide të jashtme dhe të brendshme (të përcaktuara gjatë ekzaminimit).

Nëse mjeku që merr pjesë zbulon venat me variçe të çdo lokalizimi në një grua shtatzënë, ajo dërgohet për një konsultë dhe regjistrohet te një flebolog.

Çfarë është e rrezikshme venat me variçe gjatë shtatzënisë

Gjatë shtatzënisë dhe lindjes, çdo gjendje patologjike është e rrezikshme.

Rreziqet që lidhen me venat me variçe në shtatzëni:

 1. Ndryshimet varikoze në organet e legenit ndikojnë në qarkullimin e gjakut në sistemin "nënë-fetus". Me shkelje të rënda të rrjedhjes venoze, rrjedhja e gjakut të placentës vuan, gjë që është e rrezikshme për shëndetin dhe jetën e fëmijës së palindur.
 2. Venat varikoze të organeve të legenit janë veçanërisht të rrezikshme. Në shtatzëninë e vonë, muret e brishta të venave të ndryshuara patologjikisht dëmtohen. Ndodh gjakderdhje e brendshme ose vaginale.
 3. Rreziku i gjakderdhjes gjatë lindjes rritet.
 4. Me stres të fortë gjatë lindjes, trombet mund të shkëputen me tromboflebitis të çdo lokalizimi, gjë që rrit rrezikun e vdekjes.

Mjeku që drejton shtatzëninë dhe flebologu së bashku hartojnë një plan trajtimi.

Parandalimi i venave me variçe dhe komplikimet e saj gjatë shtatzënisë

Rekomandimet kryesore:

 1. Apeli i hershëm tek gjinekologu, regjistrimi për shtatzëni. Zbatimi i këshillave të ekspertëve. Vizita të rregullta në klinikën antenatale.
 2. Mënyrë jetese e shëndetshme dhe aktive: shëtitje në natyrë, Pilates për gratë shtatzëna, joga, not, gjimnastikë në ujë. Refuzimi nga sauna, banja, banja e nxehtë, ekspozimi në diell të hapur.
 3. Ushqimi i duhur me vitamina, minerale, fibra të mjaftueshme. Përjashtimi i ushqimeve të ëmbla, yndyrore, të skuqura, të tymosura, me miell, niseshte. Monitorimi i peshës trupore.
 4. Pirja e mjaftueshme e ujit.
 5. Refuzimi i zakoneve të këqija.
 6. Veshje të gjera të bëra nga pëlhura natyrale. Refuzimi i këpucëve me taka dhe baleta të ngushta. Veshja e këpucëve të rehatshme, të buta të bëra nga materiale natyrale me një këpucë të rehatshme dhe mbështetje harku.
 7. Pushimet gjatë punës për t'u ngrohur dhe për të ecur.
 8. Flini në anën e majtë, duke reduktuar presionin e mitrës në vena cava inferiore dhe venën ovariane të djathtë.

Kjo do të parandalojë zhvillimin e mëtejshëm të venave me variçe dhe komplikimet e saj.

Diagnostifikimi

Me dëmtimin e venave sipërfaqësore të ekstremiteteve të poshtme, vulvës, hyrjen në vaginë, shfaqjen e hemorroideve të jashtme, nuk ka probleme me diagnozën. Mjeku e vendos atë në ekzaminim, duke marrë parasysh ankesat e pacientit dhe informacionin e përgjithshëm për historinë mjekësore.

Është më e vështirë të zbulohen venat me variçe të organeve të brendshme të legenit të vogël: hemorroidet e thella, vagina, mitra dhe fshikëza. Shenjat:

 • zgjerimi i venave të mitrës, i vizualizuar në ultratinguj.
 • hemorroide të brendshme, të palpueshme me ekzaminimin e gishtit rektal.
 • Venat me variçe vaginale përcaktohen gjatë një ekzaminimi vaginal.
 • dëmtimi i fshikëzës kur gjaku shfaqet në urinë - nëse nuk ka arsye të tjera dhe ka ndryshime në venat në organet fqinje.

Të rëndësishme janë rezultatet e ekzaminimeve rutinë të një gruaje shtatzënë, të cilat kryhen në përputhje me protokollin standard për menaxhimin e shtatzënisë. Për shembull, një test i urinës që përmban gjak.

Një rënie në nivelet e hemoglobinës shoqërohet shpesh me gjakderdhje të brendshme kronike nga enët e dëmtuara. Sheqeri i ngritur rrit vulnerabilitetin e mureve vaskulare ndaj efekteve të infeksionit.

Gjatë shtatzënisë, është e sigurt për të kryer ultratinguj Doppler (USDG) të enëve venoze.

Metoda përcakton:

 • shkalla e zhvillimit të venave me variçe;
 • lokalizimi dhe shkalla e deformimit të valvulave venoze;
 • ashpërsia e shkeljes së drejtimit të rrjedhjes së gjakut nëpër vena (në drejtim të kundërt nga zemra poshtë dhe drejt kolateraleve emergjente);
 • prania e ndryshimeve në indet përreth.

Në rastet e rënda (me rupturë spontane të dyshuar të vazave venoze të zgjeruara të brendshme dhe gjakderdhje) kryhet rezonancë magnetike.

Metodat e Trajtimit

Ai përfshin:

 • veshja e të brendshmeve me kompresim;
 • ngritja e këmbëve;
 • zhytje në ujë
 • emërimi i flebotonikës nga tremujori i 3-të
 • përdorimin e burimeve lokale.

Çorape me kompresim

Vishni gjatë gjithë ditës, hiqeni natën. Çorapet i ngjeshin këmbët në mënyrë të qëndrueshme, duke ndihmuar venat dhe muskujt e këmbëve të lëvizin gjakun. Raporti i kompresimit varet nga lloji dhe marka.

Ngritja e këmbës

Nëse shtriheni me shpinë disa herë gjatë ditës dhe ngrini këmbët lart, duke u mbështetur pas një muri ose kokës së kokës, gjendja e venave përmirësohet ndjeshëm. Sidomos nëse e kombinoni me ecjen në ajër të pastër, gjimnastikë për gratë shtatzëna, joga.

Zhytja në ujë

Kur këmbët fryhen, ndihmojnë banjat pak të ngrohta me kripë. Këmbët zhyten në një legen me ujë të kripur për 15-30 minuta. Me hemorroide dhe venat me variçe të vulvës, përshkruhen gjithashtu banja të ngrohta të ulura me kripë ose një zgjidhje të dobët të permanganatit të kaliumit.

Parandalimi i komplikimeve është metoda kryesore e menaxhimit të grave shtatzëna me venat me variçe. Në rast komplikimesh, specialistët kryejnë trajtimin sipas situatës, duke marrë parasysh karakteristikat individuale të pacientit, shëndetin e përgjithshëm, ashpërsinë e ecurisë së venave me variçe dhe rreziqet që lidhen me të.

Metodat radikale në gratë shtatzëna përdoren nga mjekët jashtëzakonisht rrallë dhe vetëm për arsye shëndetësore (me kërcënim për vdekje).

10.02.2022