Si të shmangni venat me variçe: masa parandaluese

Çdo i katërti person vuan nga variçet dhe gradualisht kjo sëmundje prek gjithnjë e më shumë të rinj, gjë që mund të shpjegohet me ritmin e ndryshuar të jetës moderne. Ata që janë në rrezik për të zhvilluar këtë patologji mund të parandalojnë paraprakisht këtë proces të pakëndshëm, i cili do të kursejë shumë kohë dhe para të shpenzuara për trajtim.

Parandalimi i venave me variçe në shtëpi nuk është i vështirë: çdokush mund t'i zbatojë këto masa, pavarësisht nga mosha, dhe kostot financiare do të jenë minimale.

Kush është në rrezik

Venat me variçe janë të mbushura jo vetëm me një pamje joestetike të këmbëve, por ekziston edhe një kërcënim real për shëndetin e njeriut. Nëse kjo sëmundje nuk trajtohet në kohë, do të shfaqen komplikime serioze, të cilat në shumicën e rasteve eliminohen vetëm me ndërhyrje kirurgjikale, si p. sh. formimi i mpiksjes së gjakut në vena. Masat parandaluese të kryera siç duhet mund të parandalojnë të gjitha pasojat e mundshme të pakëndshme, pasi vetë venat me variçe nuk do të ndodhin.

Ka grupe njerëzish që kanë një predispozitë individuale për formimin e venave me variçe të ekstremiteteve të poshtme. Trashëgimia mund të jetë fajtor, pasi kjo veçori shpesh gjurmohet në disa gjenerata të lidhura të burrave dhe grave. Gjithashtu, mënyra e jetesës dhe karakteristikat individuale të trupit mund të luajnë një rol. Faktorët e rrezikut përfshijnë:

  1. Femër. Përkundër faktit se burrat janë të ndjeshëm ndaj sëmundjes në të njëjtën masë si gratë, venat me variçe janë ende më të zakonshme në seksin më të dobët. Ky proces ndikohet veçanërisht nga shtatzënia.
  2. Mënyrë jetese sedentare. Shumica e njerëzve modernë preferojnë lloje të qeta rekreacioni që nuk kërkojnë aktivitet fizik. Megjithatë, për të parandaluar venat me variçe dhe sëmundje të tjera të pakëndshme, duhet të preferohet rekreacioni aktiv. Edhe një orë e gjysmë shëtitje do t'i sjellë shumë më tepër përfitim një personi të lodhur sesa të shikojë një film me të njëjtën kohëzgjatje.
  3. Profesionet e ulura. Më shpesh, patologjia shfaqet tek ata njerëz që, në detyrë, janë vazhdimisht në të njëjtin pozicion. Këtu përfshihen punonjësit e zyrës, kamionistët, shitësit, kirurgët, etj.
  4. Atletët. Njerëzit që shpesh i nënshtrohen stresit të rëndë fizik në këmbë, kanë më shumë gjasa të vuajnë nga venat me variçe.
  5. Mosha e moshuar. Me kalimin e moshës, shumë njerëz përjetojnë qarkullim të dobët, veçanërisht nëse ka sëmundje të tjera kardiovaskulare.
  6. Mbipeshë. Sa më e madhe të jetë pesha e trupit, aq më e madhe është ngarkesa në këmbë dhe aq më shumë ato lodhen.
obeziteti dhe ushqimet jo të shëndetshme si shkaktar i venave me variçe

Masat parandaluese duhet të përqendrohen kryesisht tek ata njerëz që janë në një grup të caktuar rreziku. Megjithatë, çdo person duhet të kujdeset për shëndetin e tij dhe për të shmangur sëmundjet e mundshme, përfshirë variçet, këshillohet të rishikoni stilin e jetës dhe zakonet tuaja. Edhe për ata që tashmë e kanë këtë patologji, do të jetë e dobishme t'i përmbahen masave parandaluese për të bllokuar simptomat e pakëndshme, për të zvogëluar rrezikun e komplikimeve dhe relapsave pas trajtimit.

Parandalimi dhe trajtimi i venave me variçe shpesh shkojnë paralelisht, kështu që mjeku mund të japë këshilla të ngjashme për pacientët tashmë të sëmurë.

Mënyra e shëndetshme e jetesës

Baza e parandalimit të çdo sëmundjeje është pikërisht kalimi në një mënyrë jetese të shëndetshme. Kjo do të jetë e dobishme për të hequr qafe patologjitë ekzistuese, ose të paktën për t'i lehtësuar ato, si dhe për të parandaluar shumë sëmundje serioze. Nëse i përmbaheni të gjitha qëllimeve tuaja, shumë shpejt do të ndiheni më mirë si fizikisht ashtu edhe psikologjikisht.

Humbje peshe

Sa më e ulët të jetë pesha e trupit, aq më pak do të lodhen këmbët dhe aq më shpejt do të ndodhë qarkullimi i gjakut. Për shkak të presionit të vazhdueshëm në ekstremitetet e poshtme, gjaku ngec dhe trashet, si rezultat i të cilit gradualisht formohen venat me variçe, të cilat më pas mund të ndërlikohen nga tromboflebiti.

Pothuajse kushdo, madje edhe një person shumë i trashë, mund të heqë qafe kilogramët e tepërt, një përjashtim i rrallë janë vetëm njerëzit me një gamë të tërë sëmundjesh të ndryshme që nuk i lejojnë ata të mbajnë dietë ose të merren me sport. Ju mund të menaxhoni vetë sasi të vogla të peshës së tepërt, por në situata të avancuara do t'ju duhet ndihma e një specialisti. Për të zgjedhur një dietë të përshtatshme, duhet të kontaktoni një nutricionist dhe për të zgjedhur ushtrime fizike efektive, duhet të kontaktoni një trajner fitnesi.

Refuzimi i zakoneve të këqija

Pirja e duhanit dhe pirja e alkoolit dëmtojnë të gjithë trupin në tërësi dhe, në veçanti, sistemin e qarkullimit të gjakut. Është veçanërisht e dëmshme për produktet e duhanit të përdorura vazhdimisht. Varësia nga nikotina çon në faktin se muret e enëve të gjakut bëhen më të holla, muskujt humbasin tonin e tyre, si rezultat i të cilave shfaqen venat e fryra në këmbët e grave dhe burrave.

Mund ta lini duhanin, si në rastin e mbipeshës, vetë ose me ndihmën e specialistëve. Deri më sot, ka produkte farmaceutike, të tilla si copëzat e nikotinës dhe çamçakëz, që mund të ndihmojnë në luftën kundër varësisë. Ju gjithashtu mund të kontaktoni klinikën ose të filloni të ndiqni trajnime speciale.

Rekomandime të tjera

Nëse nuk jeni mbipeshë, prapë mund të përfitoni nga ushtrimet si masë parandaluese kundër venave me variçe. Mund të bëni ecje, vrapim, not ose çiklizëm. Nëse simptomat e venave me variçe janë shfaqur tashmë, atëherë duhet të shmanget sforcimi i fortë fizik në gjymtyrët e poshtme, për shembull, vrapimi në distanca të gjata duhet të braktiset.

Është e këshillueshme që të gjithë personat me predispozicion për variçe të riprogramojnë rutinën e tyre të përditshme. Shumë njerëz thjesht nuk dinë të relaksohen, duke i dhënë gjithçka punës dhe të ardhurave, por në fund kjo mund të rezultojë në probleme serioze shëndetësore. Lodhja e vazhdueshme e lodh trupin gradualisht dhe shumë sëmundje, duke përfshirë venat me variçe, mund të ndodhin njëkohësisht ose njëra pas tjetrës. Për ta parandaluar këtë, përpiquni të shkoni në shtrat në të njëjtën kohë, mundësisht në orën 8.

Përveç kësaj, gratë në jetën e përditshme duhet të ndalojnë veshjen e këpucëve me taka të larta, lartësia e saj optimale duhet të jetë 5 cm, dhe gjithashtu nuk rekomandohet të veshin vazhdimisht një taban të sheshtë. Kjo metodë e thjeshtë do të shmangë shfaqjen e venave merimangë dhe zgjerimin e mëvonshëm të venave.

Gjatë miratimit të procedurave të ujit, është më mirë t'i jepet përparësi ujit të ftohtë ose të ngrohtë, dhe akoma më mirë - një dush me kontrast. Përveç kësaj, nëse keni kohë të lirë, mund të bëni banja këmbësh me vajra esencialë relaksues ose zierje qetësuese bimore. Temperaturat e larta në prani të venave me variçe në këmbë janë kundërindikuar, kjo vlen jo vetëm për banjën dhe dushin, por edhe për banjën dhe saunën.

ulur këmbëkryq si shkaktar i variçeve

Për ata që kanë një punë të ulur, është e padëshirueshme të kryqëzoni njërën këmbë gjatë saj; është e nevojshme të uleni drejt për të lejuar që gjymtyrët e poshtme të pushojnë. Në të njëjtën kohë, këshillohet që të ngriheni çdo një orë e gjysmë dhe të kryeni ushtrimet më të thjeshta parandaluese për këmbët, për shembull, rrotullimi nga gishti në thembër.

Rroba të përshtatshme

Për ata që tashmë vuajnë nga venat me variçe ose kanë vetëm tendencë për t'i formuar ato, nuk rekomandohet të veshin veshje të ngushta rreth këmbëve dhe ijeve. Preferenca duhet t'u jepet atyre gjërave në të cilat do të ndiheni rehat. Është gjithashtu e nevojshme t'i kushtohet vëmendje përbërjes së produkteve6 pëlhura duhet të jetë natyrale, jo sintetike.

Ekziston një të brendshme speciale me kompresion që ndihmon në mbajtjen e muskujve të këmbëve në formë të mirë dhe parandalon formimin dhe zhvillimin e mëtejshëm të venave me variçe. Produkte të tilla janë zhvilluar nga kompani mjekësore posaçërisht për pacientët me dhimbje në këmbë. Ju mund të blini çorape kompresioni dhe sende të tjera të brendshme në një farmaci, por mbani në mend se një produkt cilësor do të kushtojë më shumë, ndaj duhet të zgjidhni më me kujdes, duke shmangur falsifikimet.

Ekziston edhe një version mashkullor i të brendshmeve që ndihmon në parandalimin e venave me variçe - çorape kompresuese, të cilat në pamje nuk ndryshojnë nga ato të zakonshmet.

Të brendshmet me kompresim ofrojnë presion optimal në gjymtyrët e poshtme, duke i mbajtur venat në pozicionin e duhur dhe duke mos i lejuar ato të zgjerohen. Është e nevojshme të vishni produkte të tilla në mënyrë rigoroze sipas recetës së mjekut, pasi ka kundërindikacione. Duhet të vishni të brendshme menjëherë pas zgjimit, para se të dilni nga shtrati dhe t'i hiqni para se të shkoni në shtrat ose të bëni procedura me ujë.

Medikamente

Duke qenë se nuk është gjithmonë e mundur të shmangen variçet me ndihmën e masave të thjeshta parandaluese, në rastet kur sëmundja mund të ndihet shpejt, mund të përdoren medikamente. Ato ndahen në preparate për përdorim të jashtëm (pomada, kremra, xhel) dhe të brendshëm (tableta, solucione, injeksione).

Çdo ilaç për përdorim të jashtëm blihet më së miri në një farmaci, dhe jo në një dyqan kozmetik, pasi në rastin e parë ilaçi do të jetë shumë më efektiv. Pomadat, xhelat dhe kremrat japin një rezultat të dukshëm, duke ftohur lëkurën, duke lehtësuar ënjtjet, lodhjen dhe rëndimin në gjymtyrë, si dhe eliminojnë venat merimangë. Nga përmirësimet e padukshme, mund të vërehet forcimi i mureve të enëve të gjakut dhe stimulimi i qarkullimit normal të gjakut. Në shumicën e rasteve, këto barna janë të përballueshme dhe, nëse përdoren në mënyrë korrekte në baza të rregullta, mund të parandalojnë shfaqjen e venave me variçe.

Ndonjëherë përdorimi i vetëm preparateve të jashtme nuk është i mjaftueshëm dhe nevojiten gjithashtu agjentë oralë ose injeksione. Në shumicën e rasteve, masa të tilla kërkohen në fazat fillestare të variçeve, por si masë parandaluese te personat e prirur ndaj kësaj patologjie, mjeku mund të përshkruajë edhe ilaçe. Në shumicën e rasteve, përshkruhen tableta që normalizojnë rrjedhën e gjakut, forcojnë muret e enëve të gjakut dhe tonifikojnë muskujt. Procedurat e injektimit kryhen ekskluzivisht në klinika dhe përshkruhen me një probabilitet të lartë të shfaqjes së afërt të venave me variçe.

17.02.2022