Fazat e venave me variçe, shenjat e para të venave me variçe në këmbë

Variçet janë një problem serioz që më vonë mund të shndërrohet në CVI dhe të provokojë pasoja më të rënda të sëmundjes. Venat varikoze në fazën fillestare janë shumë më të lehta për t'u kuruar sesa në një fazë të mëvonshme. Përveç kësaj, në varësi të fazës së shfaqjes së sëmundjes, do të varet nga mënyra se si të trajtohet sëmundja dhe cilat janë prognoza. Një klasifikim i veçantë përcakton drejtpërdrejt të gjithë këta tregues. Kjo është arsyeja pse, për të përshkruar trajtimin e duhur, është e rëndësishme të përcaktohet shkalla e dëmtimit të enëve të gjakut.

Llojet

Klasifikimi i kësaj sëmundjeje parashikon ndarjen e pasqyrës klinike, jo vetëm në varësi të shkallës së variçeve, por edhe në cilin organ apo pjesë të trupit është prekur. Kjo ndikon drejtpërdrejt në mënyrën se si do të jetë e mundur të kurohen variçet.

Si rregull i përgjithshëm, klasifikimi përfshin ndarjet e mëposhtme:

  • venat me variçe në këmbë;
  • dëmtimi i anusit, rektumit (hemorroide);
  • përçarje e enëve të ezofagut, stomakut, zorrëve;
  • varikocela (dëmtimi i testikujve dhe kordonit spermatik);
  • shkelje të shumta në punën e enëve të organeve dhe pjesëve të trupit.

Duhet të përcaktojmë menjëherë se manifestimet e venave me variçe të ekstremiteteve të poshtme janë lloji më i zakonshëm i problemit. Duhet të kuptohet gjithashtu se prania e një specie nuk garanton mungesën e ndonjë tjetër.

Arsyeja është se në çdo formë ka parakushte. Nëse janë, atëherë është mjaft e mundur që anijet të dëmtohen në ndonjë vend tjetër. Kjo është arsyeja pse, nëse një person diagnostikohet me shfaqjen e një prej llojeve të venave me variçe, atëherë trajtimi duhet të fillojë sa më shpejt të jetë e mundur dhe të merren një sërë masash për të parandaluar që problemi të shfaqet diku tjetër.

Manifestimet e venave me variçe të ekstremiteteve të poshtme janë një nga problemet më të zakonshme në mbarë botën. Përafërsisht një e katërta e të gjitha grave vuajnë nga venat me variçe. Llojet e tjera janë shumë më pak të zakonshme, por ende ia vlen të dihet.

Ju gjithashtu duhet të dini se si duket secila prej këtyre specieve. Pothuajse gjithmonë, njerëzit thjesht injorojnë simptomat e para të venave me variçe, por edhe nëse ka shenja të jashtme, lehtë mund ta merrni me mend problemin dhe të konsultoheni me një mjek. Por duhet të kuptojmë: megjithëse sipas standardeve të përgjithshme mjekësore, shkallët e venave me variçe konsiderohen në një shkallë të përgjithshme, por në të njëjtën kohë ato manifestohen në mënyra krejtësisht të ndryshme.

Gjithashtu, për të lehtësuar procesin e trajtimit, sëmundja zakonisht ndahet sipas shenjave dhe faktorëve të ndryshëm. Grupet kryesore përfshijnë:

  1. Manifestimet klinike (nuk ka simptoma si të tilla gjatë ekzaminimit, ato shfaqen në formën e pigmentimit, ënjtjes, pranisë së ulcerave).
  2. Sipas shkallës së komplikimeve (ënjtje, tromboflebiti i ekstremiteteve të poshtme, formimi i manifestimeve ulcerative, gjakderdhja nga ulçera, a ka një ngushtim ose bllokim të lumenit të enës nga një tromb).
  3. Shkaqet rrënjësore (diabeti, predispozita trashëgimore, shtatzënia).

Për secilën nga këto pika, sëmundja mund të klasifikohet. Kjo është e rëndësishme, sepse për të krijuar një pasqyrë të plotë klinike, është e rëndësishme të vlerësohen karakteristikat e ndryshme të sëmundjes në mënyrë që të mund të nxirren përfundime të plota për natyrën e saj. Do të varet nëse është e mundur të bëhet pa kirurgji dhe cili trajtim do të jetë ideal në këtë rast.

fazat

Në këtë sëmundje, është zakon të merren parasysh disa faza të zhvillimit. Simptomat, metodat e trajtimit dhe manifestimet kryesore varen drejtpërdrejt nga kjo. Si rregull i përgjithshëm, madje mund të thuhet se zakonisht me çdo fazë pasuese, simptomat thjesht bëhen më të theksuara dhe më të dukshme. Por ka edhe një sërë manifestimesh specifike që janë karakteristike vetëm për fazat pasuese.

Në foto mund të shihni qartë ndryshimet në shenjat e jashtme të sëmundjes në çdo fazë. Kjo do t'ju ndihmojë të orientoheni afërsisht dhe të nxirrni një përfundim se sa ka filluar sëmundja.

Fazat e zhvillimit të venave me variçe të ekstremiteteve të poshtme

Zakonisht, dallohen fazat kryesore të mëposhtme të zhvillimit të sëmundjes:

Faza e parë

Më shpesh është plotësisht asimptomatike. Mesatarisht, për një vit, mund të shndërrohet në variçe të shkallës së dytë. Ndonjëherë ka një kalim më të shpejtë në këtë fazë, nëse ka faktorë provokues shtesë - në secilën situatë, rrjedha e sëmundjes do të jetë individuale.

Faza fillestare e venave me variçe në këmbë zakonisht mund të ndihet nga lodhja e përgjithshme dhe ënjtja e këmbëve, por shpesh edhe një mjek nuk mund të diagnostikojë variçet e shkallës së parë pa një ultratingull të veçantë.

Faza e dytë

Venat varikoze të shkallës së 2-të tashmë janë shumë më të lehta për t'u diagnostikuar, pasi ka shenja të jashtme - venat merimangë në këmbë. Gjithashtu, konvulsionet që fillojnë gjatë natës, mpirja e gjymtyrëve, ënjtja dhe dhimbjet mjaft të dukshme bëjnë veten e tyre. Venat varikoze të shkallës së dytë shpesh nuk kërkojnë ndërhyrje kirurgjikale.

Faza e dytë e venave me variçe mund të diagnostikohet lehtësisht pa ekzaminim, pasi ka manifestime mjaft të dukshme. Në të njëjtën kohë, nëse ka dëmtim të murit vaskular të shkallës së dytë, atëherë pa trajtimin e duhur, nuk do të jetë e mundur të përballeni me problemin - kërkohet përshkrimi i ilaçeve dhe rregullimi i stilit të jetesës.

Faza e tretë

Venat varikoze të shkallës së 3-të karakterizohen nga ndryshime serioze patologjike. Nëse faza e tretë nuk trajtohet, atëherë kjo mund të çojë lehtësisht në zhvillimin e komplikimeve serioze që mund të trajtohen vetëm kirurgjikale. Venat varikoze të shkallës së 3-të karakterizohen nga një zgjatje e konsiderueshme e murit vaskular - venat mund të shihen edhe me sy të lirë. Ka gjithashtu pigmentim dhe thatësi të konsiderueshme të lëkurës.

Në këtë sfond, lëkura bëhet shumë e ndjeshme ndaj dëmtimeve të jashtme - edhe me një dëmtim të vogël, mund të formohen ulçera dhe plagë. Sindroma e dhimbjes gjithashtu bëhet shumë e theksuar - shfaqet edhe në pushim në mbrëmje dhe në mëngjes. Një nga manifestimet në këtë fazë është edhe tromboflebiti i ekstremiteteve të poshtme si një ndërlikim karakteristik.

Nëse nuk merren masa, atëherë ky problem mund të shkojë lehtësisht në fazën purulente dhe procesi inflamator përhapet në të gjitha enët e trupit.

Faza e katërt

Ndonjëherë tromboflebiti i ekstremiteteve të poshtme izolohet në fazën e katërt, por kjo nuk është plotësisht e saktë. Ky manifestim nuk është një fazë e detyrueshme në zhvillimin vijues të sëmundjes dhe mund të ndodhë vetëm si një nga ndërlikimet e problemit. Komplikime janë edhe ulçerat trofike, të cilat ndodhin shpesh në vendin e lëndimit. Në raste veçanërisht të rënda, nëse nuk filloni trajtimin, madje është e mundur të formohet gangrenë në këtë zonë të gjymtyrëve për shkak të ulcerave vazhdimisht jo shëruese.

Diagnostifikimi dhe prognoza

Sapo të shfaqen shenjat e para të venave me variçe në këmbë, duhet të kontaktoni një flebolog. Vetëm ai do të jetë në gjendje të përcaktojë se në cilën fazë të zhvillimit është sëmundja. Varet nga sa është prekur tashmë muri vaskular dhe çrregullohet lumeni i enës.

Faza fillestare e VRV zakonisht trajtohet lehtësisht. Trajtimi i venave me variçe (metodologjia dhe tiparet e terapisë) varet drejtpërdrejt nga kjo. Gjithashtu do të përcaktojë nëse nevojitet kirurgji. Ndonjëherë edhe venat me variçe të neglizhuara mund të mposhten lehtësisht nëse terapia zgjidhet siç duhet.

Faza fillestare e venave me variçe është lehtësisht e trajtueshme, ndaj është ideale që sa më shpejt të filloni trajtimin e venave me variçe në këmbë ose kudo tjetër për të parandaluar zhvillimin e mëtejshëm të venave me variçe.

Gjithashtu, fazat e venave me variçe ndikojnë gjithashtu se çfarë lloj kufizimesh do të jenë për një person. Për shembull, venat me variçe të shkallës 1 shpesh nuk kërkojnë ndonjë kufizim të rëndësishëm në aktivitetin fizik, ndërsa në një fazë të mëvonshme do të jetë e nevojshme të zgjidhni gjimnastikë dhe klasa speciale. E njëjta gjë vlen edhe për kufizimet e përgjithshme (ngritja e peshave, stresi në trup).

Duke përmbledhur, vlen të përmendet edhe një herë se është zakon të dallohen 4 faza të venave me variçe. Çdo fazë e venave me variçe ka manifestimet e veta. Klasifikimi përcakton edhe trajtimin e venave me variçe. Në fazat e hershme, do të jetë shumë më e lehtë për të mposhtur sëmundjen. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të konsultoheni me një mjek kur ndodh vetëm faza fillestare e venave me variçe - atëherë prognoza do të jetë shumë më e favorshme. Vetëm një mjek me përvojë mund të përcaktojë fazat e venave me variçe në bazë të hulumtimit, por se si fillojnë variçet duhet të dihet për çdo person që për çfarëdo arsye është në një grup të mundshëm rreziku.

01.03.2022