Gjithçka rreth metodave lazer për trajtimin e venave me variçe të ekstremiteteve të poshtme

Variçet në këmbë janë një sëmundje që prek rreth 40% të femrave dhe 20% të meshkujve, pavarësisht nga mosha. Trajtimi i venave të prekura nga variçet përfshin një sërë mjetesh dhe teknikash të ndryshme, duke përfshirë ndërhyrjen kirurgjikale të shkallëve të ndryshme të kompleksitetit.

Trajtimi me lazer i venave me variçe

Trajtimi i venave me variçe me lazer është bërë i përhapur në kirurgjinë vaskulare moderne. Dhe kjo nuk është për t'u habitur, sepse trajtimi klasik kirurgjik - flebektomia (heqja e venave në këmbë në tërësi ose pjesërisht) - është një operacion mjaft i dhimbshëm, shumë traumatik dhe i rrezikshëm, pas të cilit kërkohet një periudhë e gjatë dhe e vështirë rehabilitimi.

Përveç kësaj, pas një operacioni klasik për heqjen e venave në këmbë (në tërësi ose pjesërisht), ekziston rreziku i infektimit të plagës, që është gjithashtu një disavantazh i rëndësishëm i këtij lloji të ndërhyrjes.

Trajtimi me lazer i venave me variçe konsiston në faktin se anija e sëmurë, pasi ka marrë një dozë rrezesh lazer nga brenda, ngjitet së bashku dhe hiqet nga sistemi i qarkullimit të trupit ose shpërndahet.

Kështu, koagulimi me lazer i venave ka avantazhe të prekshme në formën e:

 • Procedura kryhet në një periudhë të shkurtër kohe.
 • Nuk ka pothuajse asnjë rrezik infeksioni.
 • siguri relative.
 • Nuk ka nevojë për një periudhë rikuperimi pas operacionit.

Prandaj, shumë pacientë preferojnë trajtimin e venave me variçe në këmbë me lazer, si metodën më të shpejtë, më pak traumatike dhe të kursyer të terapisë kundër variçeve.

Metodat për diagnostikimin e venave me variçe

Para se t'i rekomandojnë pacientit një ose një lloj tjetër ndërhyrjeje kirurgjikale për heqjen e venave në këmbë, mjekët që trajtojnë: një terapist ose flebolog, përshkruajnë një sërë masash për të diagnostikuar natyrën dhe shkallën e venave me variçe të ekstremiteteve të poshtme.

Nga ana e terapistit, këto me shumë mundësi do të jenë referime në UÇK dhe OAM, dhe flebologu mund të përshkruajë ndonjë nga këto aktivitete kërkimore:

 1. Skanim dupleks me ultratinguj. Ju lejon të përcaktoni dinamikën e qarkullimit intravenoz dhe gjendjen e mureve venoze të viçave të këmbëve. Me ndihmën e ultrazërit, mjeku zbulon shkallën e aktivitetit të lëvizjes së gjakut nëpër vena, amplituda e rrjedhjes së gjakut, si dhe ato enë, gjendja e të cilave kërkon kirurgji me lazer.
 2. Studim flebografik me rezonancë magnetike. Duke përdorur këtë metodë, mjeku përjashton praninë e formacioneve trombotike. Një studim i tillë kryhet si më poshtë: një agjent i veçantë kontrasti futet në enët venoze, i cili, nën ndikimin magnetik, ju lejon të përcaktoni me saktësi modelin vaskular.
angiografia para trajtimit me lazer të venave me variçe

Rekomandime për operacionin

Koagulimi me lazer i venave me variçe mund të rekomandohet për pothuajse të gjithë pacientët, pavarësisht nga mosha dhe gjinia, nëse zbulohen simptomat e mëposhtme të venave me variçe në këmbë:

 • Ndjesi të dhimbshme, një ndjesi djegieje dhe plotësi në vendndodhjen e enëve në këmbë.
 • Dukuritë konvulsive.
 • Deformimi i venave.
 • Flebiti i venave sipërfaqësore.
 • CVI (insuficienca venoze kronike).
 • rrjetë kapilar në sipërfaqen e lëkurës.

Për më tepër, rrethanat e mëposhtme janë faktorë të rëndësishëm përcaktues për emërimin e një lloji të tillë të ndërhyrjes kirurgjikale si koagulimi me lazer i venave me variçe nga një flebolog:

Terapia me lazer kryhet vetëm në venat e vendosura direkt nën lëkurë. Mund të jenë enë venoze të mëdha dhe të vogla, vetëm vendndodhja e tyre, afër sipërfaqes së lëkurës, është e rëndësishme.

Rekomandohet heqja me lazer e venave me kusht që ato të zgjerohen jo më shumë se 10 mm në diametër. Nëse, si rezultat i venave me variçe të ekstremiteteve të poshtme, enët deformohen me më shumë se 1 cm, ekziston një probabilitet i lartë për "zhlidhjen" e tyre të mëtejshme dhe rifillimin e rrjedhjes venoze të gjakut.

Venat që mund të trajtohen me lazer duhet të jenë relativisht të drejta dhe jo të përkulura dhe enët ngjitur me to nuk duhet të preken nga deformime serioze varikoze, përndryshe operacioni me lazer mund të jetë i paefektshëm.

Trajtimi i venave me variçe me lazer lejon ekspozimin vetëm në zona të kufizuara të enëve të sëmura. "Vrapimi në distanca të gjata" me trajtimin me lazer ka të ngjarë të jetë joefektiv, gjë që mund të çojë në shkrirjen e venave të sëmura dhe rifillimin e rrjedhjes së gjakut brenda tyre.

dhimbje në këmbë me venat me variçe

Kundër-rekomandime për ablacionin me lazer

Kështu, trajtimi me lazer i venave me variçe nuk rekomandohet nëse venat e thella janë prekur nga sëmundja, dhe lumeni i venave zgjerohet me më shumë se 10 milimetra, si dhe nëse variçet kanë prekur një zonë të madhe të enës venoze.

Dhe në cilat raste të tjera është e ndaluar heqja me lazer e venave me variçe?

 • Së pari, këto janë mpiksje gjaku të formuara tashmë brenda venave të sëmura.
 • Së dyti, ky është një shkatërrim i fortë i vetë strukturës së anijeve.
 • Dhe së treti, këto janë mosfunksionime serioze të limfës dhe rrjedhës së gjakut me venat me variçe në këmbë.

Përveç kësaj, ka një sërë kundërindikacionesh për kirurgjinë e trajtimit të venave me lazer, të cilat janë kryesisht të përkohshme, të lëvizshme. Kjo perfshin:

 1. Dëmtimi dhe inflamacioni i lëkurës, duke përfshirë ulcerat trofike, veçanërisht në vendin e anijes së sëmurë. Në prani të një procesi inflamator, rreziku i infeksionit pas operacionit rritet, kështu që së pari duhet t'i nënshtroheni një kursi trajtimi dhe vetëm atëherë të kryeni operacionin.
 2. Periudha e shtatzënisë dhe laktacionit. Fakti është se sistemet imune të trupit gjatë kësaj periudhe kohore nuk funksionojnë me kapacitet të plotë, dhe sasia e ngarkesës në rajonin e viçit, përkundrazi, rritet ndjeshëm.
 3. Obeziteti, mbipesha. Përveç aksesit të vështirë në vendndodhjen e anijes së sëmurë, në këtë rast ka përsëri një ngarkesë të shtuar në viçat e këmbëve, gjë që mund të komplikojë ndjeshëm procesin e rikuperimit pas operacionit.

Llojet e trajtimit me lazer të enëve të gjakut

 • Koagulimi me lazer endovazal, kur muret e një vaze venoze ngjiten së bashku përmes veprimit intravenoz të një rreze lazer në muret e brendshme vaskulare, hapësira ndërmjet të cilave gradualisht do të mbushet me ind lidhës.
 • Heqja e enëve të gjakut me anë të koagulimit me lazer, kryhet për të hequr venat merimangë në sipërfaqen e lëkurës pa depërtuar në vetë enë. Një ndërhyrje e tillë përfshin ngrohjen e enëve të vogla (deri në 3 mm në diametër) me rreze lazer në një temperaturë prej rreth 70 gradë, duke rezultuar në shpërbërjen e mureve vaskulare dhe heqjen e rrjetit kapilar.
trajtimi me lazer për venat me variçe

Metoda e kryerjes së ndërhyrjes kirurgjikale

Trajtimi i venave me variçe në këmbë me lazer kryhet në baza ambulatore. Duke qenë se lokalizimi i enëve venoze që do të hiqen është zakonisht i vogël dhe e gjithë ndërhyrja kryhet në mënyrë intravenoze, nuk kërkohet operacion me anestezi të përgjithshme, pacientët marrin vetëm anestezi lokale.

Për të eliminuar nervozizmin e shtuar para operacionit, pacientit shpesh rekomandohet të marrë një ilaç qetësues të lehtë, në këtë rast është e dëshirueshme që një nga të afërmit e tij ta shoqërojë nga spitali në shtëpi.

Vetë koagulimi me lazer endovenoz kryhet si më poshtë.

Një mikro-prerje bëhet në vendndodhjen e anijes së prekur, pas së cilës futet udhëzuesi i dritës. Nëpërmjet kësaj pajisjeje mjekësore, në enë hyjnë rreze lazer me frekuenca të ndryshme, me një gjatësi vale të rekomanduar nga mjeku.

Pasi rrezatimi lazer fillon të rrjedhë, ndodh zhdukja me lazer e venave dhe gjaku gradualisht largohet nga ena.

Si rezultat i zbrazjes së hapësirës intravaskulare, muret e enëve ngjiten më afër njëra-tjetrës, dhe më pas ndodh ngjitja e tyre pothuajse e plotë dhe mbingarkesa me indin lidhës.

Operacioni për heqjen me lazer të një vene në këmbë zgjat, si rregull, nga 20 deri në 40 minuta.

Pas heqjes me laser të pjesëve të sëmura të venave, shpërndarja e fluksit intravenoz të gjakut ndodh në enët venoze më të thella të vendosura në trashësinë e muskujve dhe jo aq të dallueshme gjatë ekzaminimeve dhe palpimit. Përveç kësaj, pas koagulimit me lazer, praktikisht nuk ka plagë, plagë dhe cianozë në sipërfaqen e lëkurës.

variçet dhe trajtimi i saj me lazer

Periudha postoperative

Rehabilitimi, i përbërë nga terapia postoperative, marrja e një kursi të barnave anti-inflamatore, pushimi në shtrat, pas një ndërhyrjeje të tillë si trajtimi me lazer, nuk kërkohet, pacienti mund të ngrihet dhe të shkojë në shtëpi pothuajse menjëherë.

Megjithatë, pas një qëndrimi të gjatë në pozicionin shtrirë gjatë operacionit për heqjen e venave në këmbë, pacientëve u rekomandohet që të ngadalësojnë disi procesin e ngritjes nga karrigia e operimit.

Kjo do të thotë, së pari duhet të merrni një pozicion ulur dhe të kaloni pak kohë në të në mënyrë që qarkullimi intravenoz i gjakut të kthehet në normalitet.

Dhe vetëm atëherë mund të ngriheni dhe të shkoni në dalje. Pacientët, si rregull, nuk përjetojnë dhimbje, vetëm një efekt i lehtë ndjesi shpimi gjilpërash është i mundur në vendndodhjen e enëve të hequra. Kështu, edhe qetësuesit nuk janë të nevojshëm!

Një pikë e rëndësishme në periudhën pas operacionit është nevoja për të veshur vazhdimisht të brendshme terapeutike kompresimi: golf, geta, çorape, klasa e kompresimit të të cilave do të rekomandohet gjithashtu nga mjeku që merr pjesë.

Si rregull, të brendshmet e tilla duhet të vishen për një kohë të gjatë, deri në 50-60 ditë rresht, dhe në dy ditët e para ndalohet heqja e tyre edhe gjatë natës.

Për shkak të efektit të kompresimit, të brendshme të tilla do të sigurojnë një shpërndarje të barabartë të rrjedhave të gjakut brenda enëve të këmbës, gjë që do të eliminojë ënjtjen dhe simptomat e tjera të pakëndshme të venave me variçe.

Ndërsa venat e operuara mbushen me ind lidhës dhe rrjedhjet e gjakut shpërndahen në enë më të thella dhe të shëndetshme, nevoja për të brendshme do të zhduket gradualisht.

Pushimi mjekësor për pacientët që i janë nënshtruar një operacioni lazer, si rregull, nuk jepet nëse aktiviteti i punës nuk shoqërohet me tension të vazhdueshëm në rajonin e viçit, qëndrim të zgjatur në këmbë ose ngritjen e peshave.

Nëse këto momente mungojnë, pacienti mund të kthehet në vendin e punës të nesërmen.

Dhe gjithashtu menjëherë pas operacionit, rekomandohet të bëni një shëtitje të qetë 20-30 minuta në një sipërfaqe të sheshtë rrugore, pasi të keni veshur të brendshme kompresuese.

Njerëz të ndryshëm kanë perceptimin e tyre për procedurën, shikoni videon ku vajza tregon se si shkoi operacioni i saj.

konkluzioni

Trajtimi i variçeve me lazer është metoda më e preferuar, moderne dhe pa dhimbje e ndërhyrjes, e disponueshme pothuajse për çdo pacient.

Megjithatë, përveç kirurgëve, edhe vetë pacientët duhet të ndihmojnë veten për të hequr qafe variçet.

Pra, duhet të përfshini në rutinën tuaj të përditshme një kurs ushtrimesh terapeutike të rekomanduara për pacientët me variçe, të hiqni dorë nga pijet alkoolike dhe pirja e duhanit dhe të shmangni ushqimet tepër të kripura, pikante dhe të tymosura.

Banjat dhe saunat gjithashtu duhet të ndalohen, veçanërisht në herën e parë pas operacionit.

Përveç kësaj, nëse aktiviteti profesional shoqërohet me qëndrim të vazhdueshëm në këmbë ose anasjelltas, një qëndrim të gjatë pranë kompjuterit, është e nevojshme që periodikisht të ndërpritet për një pushim relaksues ose një shëtitje të shkurtër.

Shikoni gjendjen e këmbëve tuaja, mos filloni zhvillimin e venave me variçe! Mos harroni - shëndeti ynë është në duart tona!

12.03.2022