Një grup ushtrimesh shëruese për venat me variçe të ekstremiteteve të poshtme

Variçet janë një sëmundje me të cilën, për shkak të veçorive të jetës moderne, një person përballet gjithnjë e më shpesh. Sëmundja po bëhet masive dhe po bëhet më e re, për shkak të epokës së zhvillimit teknologjik, një stili jetese gjithnjë e më të ulur, por kjo çështje ka një anë tjetër.

Për të përballuar venat me variçe, një qasje e integruar ndaj trajtimit është shumë e rëndësishme, e cila përfshin terapi me ilaçe, metoda alternative të trajtimit dhe ndonjëherë kirurgji. Por edhe trajtimi është i pamundur pa terapi ushtrimore me një sistem ushtrimesh të përzgjedhur me kujdes.

Venat me variçe dhe shkaqet e zhvillimit të saj

Venat - këto enë në trupin e njeriut luajnë një rol të rëndësishëm, ato transportojnë gjakun përsëri në zemër. Kur bëhet fjalë për venat me variçe, kjo do të thotë jo aq zgjerim sa deformim i enëve të përmendura, si rezultat i të cilit edhe ato shtrihen, muret e tyre bëhen më të holla dhe zhvillohet pamjaftueshmëria e sistemit të valvulave, për shkak të së cilës gjaku qarkullon më keq nëpër vena dhe stagnon në to.

Nëse në fazat e hershme të zhvillimit të venave me variçe, një person ndjen vetëm siklet të lehtë për shkak të lodhjes së shtuar të këmbëve, rritjes së ënjtjes dhe manifestimeve të jashtme janë minimale, atëherë në fazat e mëvonshme të zhvillimit të patologjisë, venat fryhen. fort në sipërfaqen e lëkurës, fryhen, formojnë nyje vaskulare. Në fund të fundit, presioni në enët rritet aq shumë sa ato nuk mund të përballojnë, shfaqen hematoma nënlëkurore, ulçera trofike dhe përveç kësaj, mund të zhvillohet trombofilia.

Arsyet për zhvillimin e venave me variçe janë shumë të ndryshme, ne rendisim vetëm më të zakonshmet prej tyre:

 1. Predispozita trashëgimore ndaj dobësisë së valvulave të përmendura më parë ose pamjaftueshmëria e tyre kongjenitale.
 2. Ngarkesa të tepërta në këmbë, kryesisht statike, kur një person duhet të qëndrojë në këmbë për një kohë të gjatë (zakonisht ky është një problem i kuzhinierëve, parukierëve, shitësve, etj. ). Por merr parasysh edhe rritjen e stresit fizik në këmbë për shkak të sporteve të rënda, të shkaktuara nga puna e rëndë fizike apo edhe mbipesha.
 3. Në të njëjtën kohë, variçet shpesh zhvillohen për shkak të çrregullimeve të qarkullimit të gjakut dhe mungesës së tkurrjes së muskujve të shkaktuar nga një mënyrë jetese e ulur dhe e ulur. Pikërisht kjo është arsyeja që sëmundja "rihet" çdo vit, sepse njerëzit kalojnë gjithnjë e më shumë kohë duke u ulur para kompjuterit (në zyrë apo në shtëpi), duke parë televizor etj.
 4. Çrregullime hormonale - më shpesh kjo arsye vlen për gratë. Po flasim për ristrukturimin e sfondit hormonal gjatë shtatzënisë, ndërprerjet hormonale për shkak të menopauzës ose për shkak të përdorimit të barnave të forta hormonale.
 5. Një nga shkaqet më të rrezikshme të zhvillimit të venave me variçe, me të cilat një person rrallë mund të bëjë diçka, janë patologjitë e ndryshme të mpiksjes së gjakut.
ushtrime për venat me variçe

Përfitimet e ushtrimeve terapeutike

Siç shihet nga sa më sipër, gjendja fizike e një personi, si dhe shkalla e aktivitetit fizik, luajnë një rol të rëndësishëm kur bëhet fjalë për variçet. Fillimi i sëmundjes mund të shkaktohet si nga mungesa e lëvizshmërisë ashtu edhe nga ngarkesat e tepërta.

Sa i përket ushtrimeve terapeutike, ato mund dhe duhet të praktikohen jo vetëm për të trajtuar venat me variçe, por edhe për të parandaluar zhvillimin e sëmundjes. Në të dyja rastet, efekti pozitiv i terapisë ushtrimore është i shumëanshëm:

 1. Përmirëson kontraktueshmërinë e muskujve të këmbëve, të cilat marrin zona në qarkullimin e gjakut. Kjo ka një efekt pozitiv në rrjedhjen venoze dhe limfatike, duke zvogëluar kështu mundësinë e kongjestionit.
 2. Për shkak të ngarkesave të rregullta të dozuara, toni i venave rritet.
 3. Ushtrimet terapeutike përmirësojnë qarkullimin periferik të gjakut.
 4. Natyrisht që qëndrueshmëria e këmbëve dhe e gjithë organizmit në tërësi rritet, shëndeti forcohet.
 5. Përveç përmirësimit të rrjedhjes venoze të gjakut, terapia me ushtrime ndikon pozitivisht në prurjen arteriale, krijohet një ekuilibër, siç duhet të jetë në një trup të shëndetshëm.

Në të njëjtën kohë, mungesa dhe neglizhenca e ushtrimeve terapeutike, veçanërisht nëse sëmundja tashmë po zhvillohet, kërcënon përparimin e saj, përkeqësimin e edemës, proceset e ndenjura, etj.

Komplekset e ushtrimeve

Për të parandaluar zhvillimin e venave me variçe në këmbë, është e rëndësishme të ruani vazhdimisht formën tuaj fizike, si dhe të monitoroni ngarkesat në gjymtyrët e poshtme. Pra, njerëzit që ulen shumë gjatë ditës duhet të ngrohen çdo orë. Për ata që kalojnë pjesën më të madhe të ditës në këmbë dhe madje mbajnë një pozicion statik, është e rëndësishme të alternoni ngarkesat, dhe gjithashtu t'u jepni pushim periodikisht këmbëve (uluni, bëni një masazh të lehtë).

Përveç kësaj, si për parandalimin ashtu edhe për trajtimin e venave me variçe, është e rëndësishme të angazhoheni në ushtrime fizioterapie. Për të dozuar ngarkesën dhe për të zhvilluar grupin më të përshtatshëm të ushtrimeve, duhet të kontaktoni një specialist. Sidoqoftë, ne mund të theksojmë bazën e përgjithshme të ushtrimeve të treguara për venat me variçe dhe do të flasim për to:

biçikletë ushtrimesh për venat me variçe
 • Për të kryer ushtrimin e parë, duhet të merrni një pozicion ulur, një karrige e fortë është më e mira. Uluni dhe bashkoni këmbët përpara jush, pastaj, pa u ngritur, qëndroni në mënyrë alternative në gishtat e këmbëve dhe kthehuni te thembra. Kjo detyrë e lehtë mund të kryhet edhe kur jeni ulur në kompjuter në punë, pa u shpërqendruar nga procesi i punës.
 • Ekziston edhe një ushtrim i ngjashëm me ngarkesë të shtuar, i cili duhet të kryhet në këmbë. Për ta bërë këtë, ngrihuni drejt, këmbët së bashku, ngrihuni në gishtat e këmbëve dhe kthehuni te thembra. Në të dyja rastet, ushtrimi përbëhet nga 20 përsëritje të vazhdueshme të veprimit të përshkruar, disa qasje janë të mundshme.
 • Ulur në një karrige, ngrini njërën këmbë dhe duke e mbajtur atë në peshë, rrotulloni këmbën, duke shtrirë nyjen e kyçit të këmbës. Përsëritni 20 rrotullime, fillimisht në një drejtim, pastaj në drejtimin tjetër, më pas ndërroni këmbët dhe bëni të njëjtën gjë.
 • "Biçikleta" është një ushtrim i njohur dhe megjithatë ne do ta përshkruajmë procesin. Shtrihuni në një sipërfaqe të fortë, në mënyrë ideale në dysheme, me një batanije ose rrogoz palestër paraprakisht. Përkulni gjunjët, duke ngritur këmbët nga dyshemeja dhe bëni lëvizje rrotulluese, sikur pedaloni. Kryeni 15-20 rrotullime në 3-4 grupe, duke bërë një pushim, duke lejuar që këmbët të pushojnë.
 • "Gërshërë" është një tjetër version i thjeshtë dhe i njohur i ushtrimeve terapeutike për të gjithë. Përsëri marrim një pozicion shtrirë, por tani këmbët e drejta ngrihen nga dyshemeja dhe i kryqëzojmë në mënyrë alternative. Të bësh këtë është më e vështirë se sa duket, kështu që ia vlen të filloni me 5-10 përsëritje në 2-3 grupe.
 • Një tjetër variacion efektiv dhe mjaft i thjeshtë i terapisë ushtrimore me një karrige. Vendosni një karrige dhe shtrihuni në mënyrë që të vendosni këmbët tuaja në ndenjësen e saj (jo vetëm këmbët, por edhe një pjesë të pjesës së poshtme të këmbës). Më pas ngrini këmbët në mënyrë alternative, duke i përkulur në gju dhe duke i tërhequr në gjoks, e më pas kthehuni në pozicionin e fillimit.
 • Ne ulemi përsëri në një karrige ose krevat, këmbët në dysheme sa gjerësia e shpatullave. Ngrini çorapet tuaja, duke qëndruar në thembra dhe shpërndani në mënyrë alternative dhe bashkoni çorapet tuaja, duke lëvizur në drejtime të ndryshme.
 • Është gjithashtu shumë e dobishme të bësh një "pemë thupër". Për ta bërë këtë, shtrihuni në dysheme dhe ndihmoni veten me duart tuaja, duke mbështetur pjesën e poshtme të shpinës, ngrini këmbët drejt tavanit, duke e shkëputur trupin nga dyshemeja. Duke arritur pikën më të lartë, këmbët tuaja duhet të ngrihen vertikalisht lart, të shtrihen në një fije, ndërsa qëndroni në shpatullat dhe bërrylat tuaja, duke u mbështetur në rajonin e mesit. Nëse nuk mund ta përfundoni menjëherë ushtrimin, mund të ngriheni duke u mbështetur me këmbët dhe më pas me të pasmet pas murit ose të kërkoni dikë që t'ju ndihmojë.
gërshërë ushtrimesh për venat me variçe

E rëndësishme të mbani mend! Është e rëndësishme të kryeni të gjitha ushtrimet me një instruktor të paktën për herë të parë në mënyrë që të bëni gjithçka në mënyrë korrekte dhe të mos mbingarkoni. Gjithashtu, çdo ushtrim siguron një frekuencë të caktuar të përsëritjeve dhe qasjeve. Është e nevojshme të bëni ushtrime terapeutike rregullisht, çdo ditë, madje është më mirë t'i bëni disa herë në ditë, për shembull, në mëngjes dhe në mbrëmje.

Terapitë plotësuese

Diagnostifikimi terapeutik për venat me variçe jep rezultatet më të mira gjatë ushtrimeve në fazat e hershme të sëmundjes. Sidoqoftë, ai përfshihet në kompleksin e trajtimit në të gjitha fazat e përparimit të venave me variçe. Për të rritur efektin terapeutik, ju mund të diversifikoni terapinë e ushtrimeve me metoda të tjera të trajtimit:

 • Masazhet - nëse angazhoheni rregullisht në ushtrime fizioterapie, do të vizitoni një terapist masazhi, efekti do të rritet shumëfish. Masazhet ju lejojnë të mbani muskujt dhe enët e gjakut në gjendje të mirë, të eliminoni ndjesitë e dhimbshme dhe të pakëndshme, ënjtjet, të përmirësoni qarkullimin e gjakut. Gjëja kryesore është të kryeni masazhe me një kurs prej të paktën 10 seancash dhe të gjeni një terapist masazhi të kualifikuar me përvojë.
 • Sporti – përveç ushtrimeve terapeutike, mund të luani edhe sport. Është më mirë të zgjidhni sporte të lehta, si noti apo joga.
 • Dieta është një tjetër kërkesë e rëndësishme për këdo që ka vendosur seriozisht të trajtojë venat me variçe. Përpiquni të përjashtoni nga dieta ushqimet e yndyrshme, të skuqura, të tymosura, pikante, të kripura, të tharta dhe të ëmbla, ose të paktën minimizoni konsumin e tyre. Jepini përparësi ushqimeve të lehta dhe të pasura me vitamina, frutave, perimeve, drithërave etj.

Kundërindikimet për terapi fizike

Nëse flasim në mënyrë specifike për venat me variçe dhe ushtrime fizioterapie, mund të ketë vetëm një kundërindikacion për përdorimin e tij - gjatë stërvitjes nuk mund të mbingarkoni dhe ato nuk duhet të shkaktojnë shqetësim serioz.

Kundërindikimet e mbetura mund t'i atribuohen sporteve në këtë sëmundje në parim:

 1. Ju nuk mund të futeni në sporte profesionale, pasi stërvitja përfshin ushtrime të rregullta intensive.
 2. Aktivitetet sportive përjashtojnë ngritjen e peshave.
12.03.2022